Отново ужас и паника в Турция и Сирия. Две нови

...
Отново ужас и паника в Турция и Сирия. Две нови
Коментари Харесай

Три жертви и над 200 ранени при новото земетресение в Турция

Отново смут и суматоха в Турция и Сирия. Две нови мощни трусове раздрусаха регионите, които най-вече пострадаха и от предходните мощни земетресения на 6 февруари. Първият трус е бил с мощ 6,4, а вторичният – 5,8.

Епицентърът е край град Дефне, покрай Антакия в провинция Хатай. По последни данни има три жертви и над 200 ранени от тези последни трусове.

Трусовете са усетени както в цяла Югоизточна Турция и Северна Сирия, по този начин и в прилежащия Ливан, и даже в Египет.

20:04 ч. вечерта. Земята още веднъж се разклаща в разрушените към този момент градове. Три минути по-късно – нов мощен трус. Хората в суматоха бягат от домовете си или от палатките, в които са настанени, и се търсят едни други в тъмнината.

Властите активизираха още веднъж всички избавителни екипи в помощ на популацията. Издадено е и предизвестие да не се стои на брега на морето заради заплаха от приливна вълна до половин метър.

По-рано денем бяха прекъснати дейностите за търсене на оживели в 9 от 11-те наранени провинции при предходната серия земетресения. По последни данни общият брой на починалите в Турция и Сирия е над 47 хиляди души.

Точно две седмици от огромните земетресения на 6 февруари хората от потърпевшите градове не престават да живеят в непрестанен боязън. Днешното земетресение обаче е най-силно от хилядите вторични, които те претърпяват.

 Ново земетресение в Турция

Снимка: Reuters

Хората, чиито домове не са се срутили, ще посрещнат тази нощ навън в колите си или в палатките в лагерите. Тези, които към този момент 14 дни няма къде да живеят, споделят, че им е останал единствено ужасът от трусовете и че не получават помощ отникъде.

Свързахме се със семейство, което този път попада в самия епицентър на труса – в град Самандаг. Синан Сагламташ живее с роднините си към този момент две седмици на улицата, посрещат труса и довечера. Ето какво описа той пред bTV:

– 6,4 беше. Удари два пъти доста мощно.
– Как сте сега?
– Опасно е, не сме добре. Всичко е кошмарно и става все по-кошмарно. Казват, че в Хатай са починали още 20 души. Кошмар.

Трусът в Хатай се усеща мощно и в потърпевшите градове, като Газиентеп:

„ Много крепко и беше дълго, 30 секунди. Помислих си, че ще стане като предишния път, още не сме спокойни “, показа Жана Окукджу.

Хората, чиито домове останаха здрави, довечера още веднъж са на открито.

„ Аз съм си у дома, не излязох, тъй като пребивавам на първия етаж, те хората всички са на открито от боязън, май отново ще спят по колите. Професорите споделят, че може да стане отново на това равнище нещо в Адана. Там се чака, тъй като в Кахраманмараш стана, в Хатай стана и в този момент чакат още едно такова към 6 в Адана. Дано да не стане “, допълни Жана Окукджу.

Хората в Адана също са напуснали домовете си.

„ На улицата сме, изкарахме колите, опасяваме се да влизаме вътре, доста мощно се усети, доста разклати. Изплашихме се, доста информация нямаме, само че в този момент чуваме, че в Адана са се съборили два-три блока, потърпевши, колите за спешна помощ се чуват “, съобщи Ибрахим Йалмъз.

Хората описват, че към този момент две седмици земята под краката им не е серпантина да се люлее.

По тематиката работиха Валентин Костов и Гергана Венкова

БТВ

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР