Отново се задава бум на фалшивите банкноти у нас. Най-много

...
Отново се задава бум на фалшивите банкноти у нас. Най-много
Коментари Харесай

Бум на фалшивите петдесетолевки, ето по какво да ги познаем

Отново се задава взрив на подправените банкноти у нас. Най-много са ментетата измежду 50-левките, като някои от тях попадат в джоба ни, даже без да разбираме, предизвестяват банкери. Общо 1 247 подправени банкноти е записала Българска народна банка през второто тримесечие на годината, което е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 година Така арестуваните пари-менте доближават връх за последните 15 години.
Оказва се, че най-вече са подправените петдесетолевки - общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лева В началото на лятото някои банкомати даже отказваха да  приемат банкноти от 50 лева, като казусът бе при складиране на купюри от емисия 2006 година
В същото време, защото инфлацията топи от ден на ден каузи на банкнотите с дребен номинал, най-вече пари в обращение са банкнотите от 50 и 100 лева
Финансисти предизвестяват, че рискът да сложим подправени пари в портфейла си през летните месеци е доста висок. Причината е, че хората пътуват повече и употребяват повече пари в брой.
От публичния трезор регистрират сериозен растеж на засечените подправени пари. Само за последното тримесечие броят на засечените ментета е скочил с пъти, сочи статистиката.
„ В момента имаме 1247 неистинен банкноти, прокарани в обращение, които са открити в Националния център за разбор. Предходното тримесечие техният брой беше 253. ”, изясняват от Българска народна банка.
Ето по какъв начин да разграничим същинските от подправените банкноти:
Фалшифицирането на парите към този момент не е изключително сложна задача за нарушителите, които вършат все по-добри копия на хартиени парични знаци. Достатъчно е да имаш живописен гений, малко техника и знания в цифровите технологии. В наши дни към този момент се вършат и копия и на монетите, само че въпреки всичко желани за ментосване са хартиените пари, защото цената им е по-висока.
  Истинските банкнотите имат тон
Знаете ли, че същинските банкноти имат тон? Човек, който всекидневно работи с пари е осведомен с този присъщ звук. Той се дължи на специфичната хартия, с която се вършат парите. Именно поради нея, банкнотите издават доста характерен тон, когато се размахват.
  Уникална хартия
Истинските банкноти са отпечатани на специфична хартия, която при досег се разграничава значително от всяка друга, която сме докосвали. Повечето банкноти са направени от хартия, в която има памучни нишки, а не дървесни, каквато употребяват множеството фалшификатори. „ Хартията за пари “ на емисионните печатници в никакъв случай не е идентична от двете страни.
Или лицето, или гърбът са по-гладки, даже гланцови. Като прокарате пръст по банкнотата ще усетите зоните с изпъкнал щемпел. За да се уверите, че банкнотата е същинска може да сравните хартията и печата върху нея с друга от същия номинал и серия. Поставете ги една до друга и вижте разликите.
  Релеф
Всяка същинска банкнота има характерен релеф. Ако върху банкнотата има изобразен човешки лик, релефът нормално най-силно се усеща върху ревера му. Когато липсва човешки профил върху банкнотата, както е при еврото, релефът е мощно изразен върху централният обект - животно, постройка, мост, паметник. Името на банката, която емитира хартиените пари, също е релефно. Почти постоянно някъде върху банкнотата има и изпъкнал номинал. Точно тази е една от най-лесните техники за инспекция.
  Воден знак
Най-разпространеният метод за различаване на същинските пари е водният знак. Той съставлява изтъняване на хартията под избрана форма. Той се прави благодарение на машина и е съвсем невероятно да се измайстори отвън емисионните печатници, до момента в който фалшификаторите рисуват водния знак.
За да видите най-добре водния знак, погледнете банкнотата против светлина. Друг метод да видите това особено изображение е, когато вземете бакнотата и я поставите над тъмна повърхнина. Там, където хартията е изтънена, изображението ще се извърши с черен цвят. След това поставете същата банкнота над ярък декор, изображението още веднъж ще се очартае, само че ще бъде в бяло. Това значи, че в ръцете ви е същинска банкнота. Нарисуваният воден знак постоянно ще стои мрачен, даже черен.
 
Холограма
Централните банки към този момент се пазят и с различен прийом – холограмата. Тя съставлява сменяща цвета си сребърна част от банкнотата. При другите валути тя наподобява друго. При лв. да вземем за пример е лента, при еврото – правоъгълна форма в долния десен ъгъл, при швейцарския франк пък са геометрични фигури.
При наклоняване на банкнотата в разнообразни направления, холограмата би трябвало да сменя цветовете си, както и да се появяват най-малко три разнообразни изображения. Най-често те са наименованието на валутата, номиналът и някакъв случайно определен знак, обвързван с страната.
Трябва да следите сменят ли се изображенията напълно, гладко ли минават те от обект в обект, цветовете добре разграничими ли са. Този симптом също се ревизира елементарно. Използвайте го в случай че нещо ви усъмни или ако банкнотата е захабена и не може да усетите добре релефа.
 
Микротекст

Това е относително нова отбрана, само че се ползва доста всеобщо. Микротекстът съставлява вградена в хартията на банкнотата тънка холограмна лента, на която с доста дребни букви и числа е изписан текст. Невъзможно е тази лента да бъде на мястото си “вътре ” в бакнотата, в случай че не е основана по този начин от печатницата. При подправените пари тази лента е рисувана.
Това може да установите елементарно. Необходимо е да прегънете банкнотата от двете страни по дължина на микротекста. Ако той е вграден, ще го усетите на досег и ще видите ясно очертанията, банкнотата няма да се прегъне върху него, а към него. Ако пък е рисунка, то прегъването ще бъде безпроблемно на всички места по цялата бакнота.
 
“Вълшебното ” мастило
Върху по-големите номинали на валутата си, банките слагат най-често – номинал, знаци, напечатани с мастило, което под надолнище сменя цвета си. На 50-100 лв. златистото кръгче вдясно става мрачно зеленикаво, или лилаво. При $ зеленият номинал вдясно става мрачен, съвсем черен. За еврото пък лилавото число на гърба прелива в мрачно зелено. Това е един от най-трудните за фалшификаторите белег.
Много постоянно положителните имитации съумяват да придобият сложни за различаване релеф и воден знак, само че “вълшебното ” мастило остава неусвоено за “ръчно правените ” банкноти. Накланяйте банкнотите си, това важи изключително за 100 и 200 $.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР