Отново се регистрират сигнали за просещи деца в столицата на ...

Отново се регистрират сигнали за просещи деца в столицата на

Нови сигнали за просещи деца на Националната телефонна линия за деца 116 111


Отново се записват сигнали за просещи деца в столицата на Националната телефонна линия за деца 116 111. Само за тази седмица са регистрирани два такива, оповестиха от ДАЗД.

Сигналите се предават с бърза връзка към отдел " Закрила на детето ", който дава отговор за територията, където са видяни децата, както и към групата " Мобилна работа с деца в риск " за предприемане на незабавни дейности. По информация на Дирекция " Социално подкрепяне " на място незабавно е изпратен екип обществени служащи, само че на адреса не са открити деца. Бързото и непрекъснатото придвижване на децата от едно място на друго е непрекъснат проблем, който попречва работата на екипите.

През миналата година по самодейност на ръководителя на ДАЗД доктор Елеонора Лилова са проведени няколко междуинституционални срещи с представители на Главна дирекция " Национална полиция ", Столична дирекция на вътрешните работи и Агенцията за обществено подкрепяне. Извършени са няколко взаимни обхода от два екипа с представители на ангажираните институции. Добрата съгласуваност сред всички институции е от изключителна значимост, поради компликацията на установяването на местонахождението на просещите деца.

" Като ръководител на Държавната организация за протекция на детето и като майка, и като жител, за мен е немислимо да не престава потреблението на деца за милостиня. Затова всички би трябвало да се противопоставяме на това събитие, а не да го подтикваме като подаваме пари на просещо дете от страдание към него. Изключително съм обнадеждена, че хората стартират да изпитват от ден на ден непоносимост и постоянно задават въпроси към децата кой се грижи за тях, къде са родителите им, кой ги е довел, вървят ли на учебно заведение. Това демонстрират и позвъняванията на Националната телефонна линия за деца 116 111, на която сигнали подават и обезпокоени хора на високи политически позиции, което е явен знак, че телефона ни има все по-голямо доверие измежду жителите, без значение каква роля имат в обществото. Не е мъчно - с един сигнал всеки може да избави дете в неволя ", съобщи ръководителят на ДАЗД доктор Елеонора Лилова по мотив увеличаващите се подадени сигнали за просещи деца.

През 2021 година на Националната телефонна линия за деца 116 111 са подадени 51 сигнала за просещи деца, к ато 30 от тях са на територията на гр. София, 3 са в Бургас, 4 във Варна, останалите са от градове в страната - Пазарджик, Пловдив и други От началото на 2022 година на детския телефон са постъпили 4 сигнала за деца, които просят, като 3 от тях са за София и един за Стара Загора.

Установени са четири деца, които правят продажба на цветя по заведенията на централни улици в град София. Компетентната дирекция " Социално подкрепяне " прави настояща оценка на случая и риска от въвличането им в милостиня. Към момента две от децата са с подхваната мярка на протекция отвън фамилна среда, а със семейство интензивно работи способената дирекция " Социално подкрепяне ". С останалите деца също се работи от страна на обществените служащи.
 Френски съд осъди наши роми за трафик на хора за милостиня
Френски съд осъди наши роми за трафик на хора за милостиня

На пет ромски семейства са подмамвали жертвите си

Източник: news.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg