Отново се разгоря конфликт между Централната избирателна комисия (ЦИК) и

...
Отново се разгоря конфликт между Централната избирателна комисия (ЦИК) и
Коментари Харесай

ЦИК и Сиела пак влязоха в спор заради хартията за машините за гласуване

Отново се разгоря спор сред Централната изборна комисия (ЦИК) и частната компания " Сиела Норма " поради хартията, на която машините за гласоподаване отпечатват бюлетините, написа СЕГА.

На последните няколко избора се виждат странни проблеми с някои от устройствата – не отпечатват вярно бюлетините или напряко пускат бели листове хартия. От " Сиела " оповестиха, че казусът е в поръчаната от ЦИК специфична хартия, обезпечавана от печатницата на Българска народна банка, на която машините отпечатват бюлетините. Комисарите гневно отхвърлят и упрекват компанията, че всява съмнение в машинния избор.

В интервю за БНТ отпреди няколко дни шефът на " Сиела " Веселин Тодоров съобщи, че рекомендациите за хартията, които дава компанията му на ЦИК, са били изменени. " Хартията не подхожда на условията на принтерите (на машините – бел.ред.). Може да се вършат каквито желаят проучвания в каквито си желаят лаборатории, само че статистически е реалност, че 50 пъти се е вдигнала щетимостта. Това не може да се провокира от това, че са амортизирани машините или принтерите. Лабораторията бих я попитал какви тъкмо проучвания са направени, а шефът на печатницата - дали са правили опити с тази хартия и, в случай че не са, от кое място знае, че тя подхожда ", сподели Тодоров.

От ЦИК са доста чувствителни по тематиката, което се видя от обстоятелството, че пуснаха обществена позиция – нещо, което доста рядко вършат. Комисарите показват, че снабдител на профилираната хартия е печатницата на Българска народна банка, на която настояват, че дали " цялостните условия към хартията, предопределена за работа на принтера на СУЕМГ А-4 Модел 517, предоставени от производителя на машините " Смартматик Интернешънъл Холдинг Б.В. " и от " Сиела Норма " АД ". От управлението на печатницата са уверили ЦИК, че произведаната от тях хартия напълно дава отговор на тези условия, и това е било " открито и посредством изпитвания в упълномощени лаборатории ".

ЦИК се е ядосала и на изказвания на Тодоров за цената, която комисията ще заплати на компанията за подготовката и поддръжката на машините за изборите на 27 октомври. ЦИК не разполага със личен механически потенциал, с цел да се погрижи за това и постоянно заплаща на " Сиела " да свърши работата. Компанията е поискала и получила с 1 милион повече от първоначално препоръчаната оферта от ЦИК, която беше 7 457 460 лева без Данък добавена стойност. Това не е ненадейно – случвало се е и преди, а и " Сиела " постоянно е единственият претендент по публичната поръчка, тъй че може да си разреши да диктува условия. Самият Тодоров беше споделил, че в случай че офертата им за по-висока цена не бъде задоволена, няма да се захванат със задачата.

" Комисията не влиза в роля " да се пазариш и да искаш по-ниска цена ", както твърди господин Тодоров, а в качеството си на държавен орган пази целесъобразното, дейно и ефикасно консумиране на обществени средства, които се обезпечават от държавния бюджет ", ядосано разясняват комисарите изказванията на шефа на " Сиела ". И най-после приканват " да се преустановят всички погрешни изказвания и внушения в общественото и в медийното пространство, които целят да всеят съмнение в машинното гласоподаване ".

Кой ще дава отговор при възможни нови проблеми с машинния избор – ЦИК или " Сиела ", това по този начин и не се разбра. При досегашните неприятности никой не е поемал отговорност.
ТЕМА преди 16 часа 2582 преди 16 часа 5935 преди 17 часа 4029
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР