Отново съмнителна поръчка на скъпоструваща апаратура провежда УМБАЛ-Пловдив АД. Болницата

...
Отново съмнителна поръчка на скъпоструваща апаратура провежда УМБАЛ-Пловдив АД. Болницата
Коментари Харесай

Държавна болница в Пловдив готова да даде 2,5 млн.лв. за апаратура, която може да си купи в пъти по-евтино

Отново съмнителна поръчка на скъпоструваща инсталация организира УМБАЛ-Пловдив АД. Болницата е оповестила процедура за закупуване на уред за магнитно-резонансна томография 1,5Т, само че въпросителните към прозрачността ѝ са доста.
Прочетете още
На 19 януари 2024г. лечебното заведение в Пловдив е разгласило в портала за електронни публични поръчки открита процедура по доставка, монтаж, въвеждане в употреба за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР). Обучение на личния състав и гаранционно обслужване също влизат в цената. Прогнозната стойност, която е подготвена да даде, е 2 500 000лв. без Данък добавена стойност.. Това е лимитираният бюджет, в който може да се смести болничното заведение, като в случай че някой предложи по-малко, би следвало да се избра неговата кандидатура.

Въпреки това сумата, избрана от възложителя, надалеч надвишава цената, за която компании за произвеждане и доставка на здравна инсталация оферират ЯМР на свободния пазар, демонстрира инспекция на TrafficNews . Тя варира сред 100 000 и 500 000 $, или под един милион в български лв..



Прави усещане още, че техническите спецификации на апарата, който болничното заведение търси, са прекомерно ясни и съответни.

Припомняме, че това е втората социална поръчка за магнитно-резонансна томография, която УМБАЛ-Пловдив АД организира. След обява на TrafficNews , я която изнесохме подозрения по отношение на порочна процедура, миналата бе прекъсната. Това стана предходната година, когато възложителят разгласи, че било открито, че са нужни основни промени в изискванията на оповестената поръчка, които биха разширили кръга на заинтригуваните лица.

В реалност, при съпоставяне сред миналата и актуалната поръчка, откриваме основни разлики. Друг е въпросът дали те са направени за да се усъвършенства прозрачността и правилото на конкурентност при новата процедура.

На пръв взор предложната прогнозна стойност вече е много по-ниска от тази – с 400 000лв.. Но поради прекомерно подробните и съответни описания на продукта, разказани в техническата спецификация, остава подозрението дали УМБАЛ - Пловдив АД не е изготвил поръчката по този начин, че един характерен уред да успее да се класира.

Крайният период за подаване на документи от участниците е 16 февруари, като след тази дата ще станат ясни кои са сдруженията, които са се кандидатирали.

Справка сочи, че има модел, който дава отговор на тези търсения и той е произвеждане на Сименс. Оттук произтича напълно разумният въпрос дали критериите за оценка не са формирани съзнателно по метод, фаворизиращ моделът Алтея, създаден от Сименс. Ако в реалност е по този начин, то налице е причина при пресмятане на точките в края на състезанието, резултатът да изведе точно този производител напред. Това е значително нарушение на Закон за обществените поръчки, защото отстрани опцията няколко кандидата да се конкурират за по-добри условия в отношение качество-цена. С други думи – поръчката е написана по този начин, че най-после да завоюва нашата компания.

Оттук се извежда още едно терзание по отношение на по какъв начин държавната болница има намерение да разходва средствата до 2,5 милиона лв., избрани като планирана стойност.

След информация в Регистъра за публични поръчки виждаме, че една от компаниите, която дава въпросния модел на ЯМР до частни и държавни болнични заведения, е „ Соломед “ ЕООД. Същата е наела за собствен подизпълнител „ Сименс Хелткеър “ ЕООД – който е производител на машината и би правил дейностите по монтаж и поддържка. 

През миналата година „ Соломед “ има няколко подписани контракта с многопрофилни лечебни заведения за даване на услуга, за каквато сега УМБАЛ-Пловдив кандидатства. С тази разлика, че цената на договорите се разграничава главно по това кой заплаща. Частните заведения афишират доста по-ниски планирани стойности, за които въпреки всичко съумяват да сключат контракти. Установяваме още, че софийската „ СБАЛОЗ Проф.д-р Марин Мушмов “ ЕООД има контракт от юли 2023г. за доставка, монтаж и образование апарата на Сименс Алтея със „ Соломед “. За процедурата компанията се е вместила в бюджет 2 145 100 лева. Договор сдружението има и с Национална кардиологична болница в столицата, където са платени 2 429 999 лева за услугата.

Любопитно е, че МБАЛ " Иван Скендеров " ЕООД в Гоце Делчев провел поръчка със същия предмет, определяйки цена от 1 230 000лв. За тази поръчка е кандидатствала една единствена компания – „ Соломед “, която е била подготвена да подписа контракт за една и съща активност, само че на двойно по-ниска цена. До договор по този начин и не се е стигнало, тъй като от болничното заведение сами са прекратили процедурата заради липса на конкуренция.

Впрочем - цената на нов уред Сименс Алтея през 2024г. е приблизително 605 000 $, или към 1 100 000 лв.. Препоръчителните диапазони на цената при включени разноски за доставка, монтаж и обслужване през първата година на съответния уред 1.5T различен модел Сименс - Аванто е сред 325 000 и 500 000 $, или под 1 млн.лв. (в САЩ).



Медията ни изпрати публично питане до УМБАЛ-Пловдив АД по отношение на това правено ли е изследване на цените на магнитно-резонансния томограф и на какъв принцип е избрана прогнозната стойност от 2 500 000лв.. Очакваме отговор по каква причина в техническите специфики са посочени съответните параметри за инсталация, за която се организира отворена социална поръчка.

Очакваме мнение на УМБАЛ-Пловдив АД, което до публикуването на материала не е постъпило.

Подробности за технитеските спецификации вижте тук: 









 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР