Отново плениха моряци в Арабско море. Българският кораб Руен, плаващ

...
Отново плениха моряци в Арабско море. Българският кораб Руен, плаващ
Коментари Харесай

Защо отново отвлякоха кораб с българи на борда ОБЗОР

Отново плениха моряци в Арабско море. Българският транспортен съд " Руен ", плаващ под малтийски байрак, е бил взет на абордаж край йеменския остров Сокотра. Корабът е благосъстоятелност на Параходство „ Български морски флот ”, а на борда му имало 8 наши сънародници. Освен тях, в екипажа има деветима души от Мианмар и един анголски жител. Плавателният съд е пътувал по курс от Сингапур към Европа.

По последна информация испански боен транспортен съд се включва в интервенцията по спасяването на българските моряци от кораба. Военните са част от интервенцията на Европейския съюз за битка със сомалийското пиратство. Последната оповестена информация за " Руен " в уеб страниците, които наблюдават местоположението на плавателните съдове, е от преди съвсем 5 дни, а сигнал за нахлуване е подаден на 14 декември.

Екипажът е подал сигнал за злополучие на към 380 морски благи от йеменския остров Сокотра. Веднага след оповестението на новината, от „ Параходство Български морски флот “ увериха, че първи приоритет за тях е сигурността на целия екипаж. В координацията се включи и Министерство на външните работи. „ Разполагаме с информацията за отвлечения транспортен съд и 8-те българи, които са в него. Направено е нужното, с цел да бъде предадена информацията на всички партньорски институции, на които ще разчитаме да окажат подпомагане ”, уточни отрасловият министър Мария Габриел.

„ Обикновено там би трябвало повече тишина, с цел да се проведат договаряния. Все още има известна неизясненост по какъв начин ще се развият нещата в идващите 1-2 дни ”, изясни Николай Денков.

Европейският съюз изпрати испанска фрегата на помощ на отвлечения български транспортен съд " Руен ". Фрегатата „ Виктория ” е част от интервенцията на Европейски Съюз против сомалийското пиратство. Тя разполага с хеликоптер и към този момент е взела участие в интервенции против пирати.

Въпреки че формалната информация е нищожна, специалистите са единомислещи, че става въпрос за нападение от пирати за пари. Капитанът I сан о. з. Васил Данов дефинира нападението като „ по-скоро пиратско, за което ще се желае откуп ”. „ Ако има политически претекстове, настояванията незабавно биват оповестени. При пиратските набези нещата се развиват по-бавно и постоянно конфиденциално. Веднага след тях стартират договаряния сред корабособственици, застрахователи и нападатели. Те от време на време лишават месеци ”, посочи капитан Димитър Димитров. Това понижава рисковете за екипажа, изясняват експертите. „ Екипажът е част от полезността и цената на кораба ”, изясни кап. Данов и добави, че изключва опцията да се направи нещо на екипажа, тъй като той е " златната кокошка ", за която пиратите чакат да получат пари.

След като дълги години този район в Арабско море е считан за рисков, близо година равнището на риска там е доста ниско. Затова и на кораба „ Руен “ не е имало въоръжена защита. Според кап. Димитров в този регион няма съображение да бъде наемана защита. „ Досега няма случай, в който макар защитата, някой транспортен съд да е бил високомерен. Сомалийците доближават с дребни лодки, сякаш нещо да питат и се качват с въжета по борда. Когато има петима души с автомати или гранатомети, нападателите се отхвърлят ”, уточни от своя страна кап. Данов.

„ На база на събраната досега информация, корабът е под контрола на похитителите му. Има обаче съображение да считаме, че все още няма непосредствена опасност за екипажа. Работим в тясно съдействие с всички интернационалните организации и партньорски служби за гарантиране сигурността на хората на борда. Компанията е уведомила и поддържа връзка със фамилиите на моряците ”, се показва в позиция на Параходство Български морски флот АД до медиите.

Припомняме, че това не е първия превзет транспортен съд с български моряци. През ноември в алено море беше високомерен и корабът „ Галакси Лийдър ”. На него и досега има двама българи, които не са се прибрали вкъщи.

Междувременно корабоплавателни компании оповестиха, че преустановяват маршрутите си в Червено море. Германската компания Hapag-Lloyd разгласи, че нейни контейнеровози няма да минават през района най-малко до 18 декември, откакто йеменските бунтовници хуси нападнаха един от корабите му.
" Hapag-Lloyd прекратява целия трафик на контейнеровози през Червено море до 18 декември. Предстои да вземем решение отсега нататък ", се споделя в изказване на групата.

Датската корабна компания Maersk също прекратява пътуванията. През последните няколко дни фирмите за мореплаване и търговия приканиха за повече военна отбрана на морските пътища в Близкия изток.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР