Отново огромна част от обявените места за специализанти в различните

...
Отново огромна част от обявените места за специализанти в различните
Коментари Харесай

Слаб интерес към местата за специализанти в здравеопазването, финансирани от държавата

Отново голяма част от оповестените места за специализанти в другите сфери на медицината у нас, които сафинансирани от страната, остават незаети. Това излиза наяве от информация на Министерството на здравеопазването, заяви.

Според нея, през миналата 2023 година, броят на лекарите, почнали образование тук-там, финансирани от страната,е бил 149.В същото време, броят на местата за специализанти, които са подпомагани от страната, е доста по-голям. Министерството на здравеопазването афишира тези местадва пъти годишно, като през миналата година в първия лист са били334 свободни места,а във втория310. Част от местата в лечебните заведения за бъдещите експерти на процедура попадат и в двата листата, само че без значение от това, се удостоверява наклонността забележителен брой от позициите, които страната финансира, да оставатбез интерес от страна на младите лекари.

Най-много от заетите места през предходната годинаса за специализация по обща медицинаили 71. Следват тези по педиатрия с общо 11 места, към които е имало интерес и пневмология и фтизиатрия с 9. Всички останали специалности си поделят по напълно дребен брой записали специализанти.

Припомняме, наклонността забележителна част от оповестените места за бъдещите специалистида не се заемат,не е нова. В средата на предходната година, към този момент някогашният здравен министър доктор Асен Меджидиев уточни,че огромна част от местата за специализанти в областта на опазването на здравето,финансирани от страната,остават празни. „ Това демонстрира, чеосигуряването на опция за специализацияне е главната мярка,която би привлякла лекари, както и други медицински експерти, към дадена компетентност или към обещано лечебно заведение “,посочи той в изявление в Народното събрание.„ Изборът на един медицински експерт да работи на несъмнено място, в това число като специализант, зависи от разнообразни фактори –най-вече трудово заплащане,възможности за професионално развиване и работна среда – наличната инсталация и база на лечебното заведение, отношението на сътрудниците и обществото като цяло, самото обитаемо място, което следва да обезпечи положителни условия на живот и благоприятни условия за развиване и на членовете на фамилията на медицинския експерт “,коментира тогава доктор Меджидиев.

Справка, изготвенаот Министерството на здравеопазванетоза Medical News за 2021 година,показа, че от обявените254 места,заетите бяхаедва 86, а свободните – 168 или над 66% от всички оповестени от страната.

Държавата подкрепя по разнообразни способи специализантите у нас. За класираните поклиничниспециалностиза целия интервал на обучениесефинансирана таксата затеоретичнообучениеи таксата за обучениепо модули и раздели,които не могат да бъдат извършени в главната база за образование. За тях се обезпечава и заплащане в размерна не по-малко от2,5 минимални работни заплатиза страната.Занеклиничните специалности и за бъдещите стоматолози страната финансирасамо таксите за теоретично и практическо образование.С смяна в реда за специализациите отпадна ангажиментътбъдещителекари да работят в лечебно заведение у нас,ако обучениетоим е било финансирано от страната.Въпреки товае факт, че забележителна част от оповестените места, финансирани от страната,остават празни.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР