Отново напрежение по линията прокуратура - МВР. Специализираната прокуратура потвърди

...
Отново напрежение по линията прокуратура - МВР. Специализираната прокуратура потвърди
Коментари Харесай

Правителството и прокуратурата в спор заради разследването срещу Асен Василев

Отново напрежение по линията прокуратура - Министерство на вътрешните работи. Специализираната прокуратура удостовери за формирано досъдебно произвеждане против настоящ министър. Това се случи откакто през вчерашния ден министърът на вътрешните работи Бойко Рашков разгласи, че основният прокурор е почнал следствие против вицепремиера Асен Василев. На специфичен брифинг през днешния ден Рашков разгласи, че в сигнала против Василев не вижда данни за осъществено закононарушение.

От Специализираната прокуратура оповестиха, че е осъществена информация, която открила, че на 18 март е формирано досъдебно произвеждане против длъжностно лице - министър. Разследването е за осъществено нарушаване на служебните отговорности за да се набави имотна полза.

Малко преди днешното съвещание на Висшия правосъден съвет, основният прокурор Иван Гешев съобщи, че споделя концепциите на министър-председателя за нулева приемливост към корупцията. Той обаче не разяснява в конкретика изказванието на вътрешния министър, че е формирано досъдебно произвеждане против Асен Василев по сигнал на притежателя на петролната компания " Инса ойл ".

" Г-н Рашков ще го разясня, когато каже нещо правилно. Разбрах, че отново е размахвал някакви листове в някакво предаване. Ако има изобщо следствие, въпреки съгласно Наказателно-процесуален кодекс от дълго време да не се образуват досъдебни производства против съответно лице, а за съответни закононарушения, това значи, че господин Рашков е придобил тези листове по противозаконен метод ", съобщи Иван Гешев.

На брифинг през днешния ден вътрешният министър изясни, че материалите за досъдебното произвеждане са му били донесени в министерството от незнайно лице. По негови думи производството против Асен Василев било формирано неотложно след сигнал до основния прокурор от Георги Самуилов, прочут като притежател на петролната компания " Инса ойл ".

Рашков съобщи, че може да се допусна, че предприемачът има близки връзки както с основния прокурор, по този начин и с някогашната ръководеща партия ГЕРБ. Досъдебното произвеждане против Асен Василев разяснява и в Брюксел премиера Кирил Петков.

" Сигналът, който аз чета професионално, чисто професионално, не съдържа безусловно никакви данни за осъществено закононарушение от който и да е. Далеч съм от мисълта да адвокатствам на Асен Василев, само че този материал, не дава никакво сходно съображение да се прави извод, в случай че някой е направил този извод, аз считам, че е злоупотребил със своите пълномощия да сложи началото на углавен развой ", добави министърът на вътрешните работи Бойко Рашков.

" Докато за година и половина, те даже българската прокуратура не може да отворят досъдебно произвеждане, единствено за няколко дни те съумяха да създадат това за министър Василев. Просто двойният критерий, който те ползват е толкоз неуместен. В единия случай имаме човек, който споделя давам 60 млн в торби в Министерството на финансите и го е декларирал и пред европрокуратурата и в прокуратурата, тя просто се прави, че не го е чула, а в другия вид е без нищо да бъде направено, бързат, с цел да създадат досъдебно произвеждане за нещо, което е неуместно - по някакъв сигнал на една от бензиностанциите, които вдигаше цените ", добави министър председателят Кирил Петков.

Междувременно административният началник на познавач прокуратурата попита с писмо ръководителя на Народното събрание и премиера по отношение на кои лица, заемащи висши обществени длъжности прокурорите имат право да работят.

От " Инса ойл " разпространиха позиция, с която декларират, че след подаването на сигнала против Асен Василев всекидневно са проверявани от всички контролни финансови и административни органи, което по думите им граничи с административен тормоз. От компанията споделят още, че са част от икономическата, а не от политическата система в България.

Вижте още в директното включване на Йоана Миланова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР