Отново има напрежение в Университетската болница Александровска в София. Този

...
Отново има напрежение в Университетската болница Александровска в София. Този
Коментари Харесай

Напрежение в Александровска, медици пред гладна стачка

Отново има напрежение в Университетската болница " Александровска " в София. Този път то е в Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване. Медици от отделението в болничното заведение заплашиха с гладна стачка, в случай че не бъде отхвърлен началникът на КАИЛ проф. Атанас Темелков. От своя страна лечебното заведение отхвърля обвиняванията, а проф. Темелков няма желание да подава оставка.

Медици се оплакаха от властническо ръководство

Пред националните малките екрани медици се оплакаха от властническо ръководство на управлението на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване (КАИЛ).

Председателят на Национален профсъюз " Защита " доктор Симеонов разгласи, че синдикатът застава зад медиците, които се оплакват, че са репресирани от шефа си.

" То е тормоз. То е гонене. Непрекъснато се желаят писмени пояснения ", сподели лекарка от реанимацията пред Нова телевизия.

Медиците настояват, че са били притискании упрекват проф. Темелков, че прави товазаедно с управлението на болничното заведение.

" Провежда едно властническо управление, разделя сътрудниците по разнообразни правила, унижава част от сътрудниците, обиждайки ги обществено пред колектива ", добави различен доктор. Той уточни, че обидите и заканите са освен към лекарите, само че и към медицински сестрии санитарки.

" Една трета от екипа търпи сходно отношение. Месечните графици са неравномерно разпределени сред лекарите ", сподели още нейна колежка.

" Тези хора се държат като чорбаджии, тези лечебни заведения не са техни, те са публични " , включи се и различен доктор.

Ръководството на болничното заведение отхвърли обвиняванията

Във връзка с появили се изявления за зараждаща се гладна стачка на членове на Национален профсъюз " Защита " в УМБАЛ " Александровска ", заради недоволството им от метода на ръководство на КАИЛ, управлението на лечебното заведение декларира, че все още не съществува нито административен, нито трудово-правен спор. Това се споделя в позиция на болничното заведение, изпратена до медиите.

На 7 декември в деловодството на лечебното заведение е подадено писмо от ръководителя на Национален профсъюз " Защита " до изпълнителния шеф.

В писмото е имало закани, че в случай че до края на деня не бъде отхвърлен проф. Темелков, профсъюз " Защита " ще сезира висшите държавни и контролни институции. Също по този начин ще поддържа медиците, подготвени да разгласят гладна стачка и ще изиска отстраняването на цялото управление на болничното заведение.

" Става въпрос за личностен спор сред част от лекарите в клиниката и нейния началник, като повода за спора са разлики в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея ", показват от управлението на " Александровска ".

" Отправянето на сходни закани е извънредно недопустимо и издаващо разнообразни от декларираните претекстове за тези дейности . Насаждането на подозрения за неналичието на организация и генериране на безпорядък в основната за цялостното действие на болничното заведение клиника, под благовидния намек за отбрана на идея, е израз на професионална непочтенност ", се споделя още в становищетона управлението на болничното заведение.

В писменото си мнение до шефа на болничното заведение, началникът на КАИЛ проф. доктор Атанас Темелков отхвърля изказванията на Националния профсъюз „ Защита “ с обяснението, че конфликтните връзки с няколко лекари от екипа му датират от дълго време и от време на време се обострят.

По думите му тези няколко души редовно го предизвикат, като саботират утринните рапорти, не съблюдават прелюдия вътрешен трудов ред и напътствията на началника на клиниката. Според професора задачата е той да бъде компрометиран и свален от управителния пост.

Ръководството на УМБАЛ " Александровска " смята, че потреблението в формален документ на понятия като " репресии ", " издевателства ", " подигравка ", " гнет " и други сходни са неприемливи, несъвместими с лекарската нравственос и несъотносими към обстановката.

Проф. Атанас Темелков е един от най-уважаваните ръководители на клиники и досега при оценката на неговата активност не са открити пропуски и дефекти, показват още от управлението на лечебното заведение.

Проблемът е бил разискван на среща сред управлението на болничното заведение и управленията на синдикалните организации на КНСБ и КТ " Подкрепа " на 8 декември.

В резултат на разискванията е постигнатосъгласие, че спорът се основава на междуличностни връзки, които имат капацитет да доведат до утежняване на екипния принцип на работа и до отрицателен имидж на клиниката , счита управлението на болница " Александровска “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР