Отново е петък 13-ти. Знаете ли какъв е произходът на

...
Отново е петък 13-ти. Знаете ли какъв е произходът на
Коментари Харесай

Петък 13-ти и гибелта на рицарите тамплиери

Отново е петък 13-ти. Знаете ли какъв е произходът на тази забавна дата. 

Някои приписват произхода на Кодекса на Хамурапи, един от най-старите правни документи в света, който инцидентно или не е пропуснал суеверното 13-то предписание в листата. Други настояват, че античните шумери, вярвали, че цифрата 12 е „ съвършено “, а това след него намирали за несъмнено несъвършено.

Една от най-популярните теории за петък 13-ти обаче е обвързвана с рухването на именитите воини - рицарите тамплиери.



Основан към 1118 година като отшелнически боен медал, Орденът на тамплиерите бил отдаден на това да пази поклонниците, пътуващи до Светите земи след християнското завладяване на Йерусалим по време на Първия кръстоносен поход. Рицарите бързо се трансформирали в една от най-богатите и авторитетни общности от Средновековието, с помощта на великодушните дарения от владетелите на Европа. До началото на XIV-ти век тамплиерите организирали система от крепости, църкви и банки из цяла Западна Европа. И точно това изумително благосъстояние довело до гибелта им.

За тамплиерите този край почнал в ранните утринни часове на петък, 13 октомври 1307 година

Because sources are important:
— The Conservative Alternative (@OldeWorldOrder)
Месец по-рано секретни документи били публикувани от пратеници изпратени из цяла Франция. Документите включвали злокобни детайлности и подмятания за упражняване на черна магия и скандални полови ритуали. Те били изпратени от френския крал Филип IV - лаком монарх, който през предходните години предприемал офанзиви против лангобардите и френските евреи (които той изгонил, с цел да конфискува имуществото им поради изпразнената си хазна).



В дните и седмиците, последвали този съдбоносен петък, повече от 600 тамплиери били задържани, в това число Великият магистър Жак дьо Моле и ковчежникът на Ордена. Но до момента в който някои от най-високопоставените членове били уловени в мрежите на Филип, същото се случило и със стотици мъже, които не били воини. Това били мъже на междинна възраст, които ръководели ежедневните банкови и аграрни действия, които поддържали действието на организацията. Те били упреквани в голям брой закононарушения, в това число разкол, поклонение пред дявола, заплюване на кръста, хомосексуалност, машинация и финансова корупция.

Тамплиерите били държани в изолираност и хранени с нищожни дажби, които постоянно били единствено на самун и вода. Почти всички били брутално измъчвани. Една постоянно срещана процедура, употребена от средновековните инквизитори, била „ страпдо “, при която ръцете на обвинените се връзвали на гърба им и по-късно били провисвани във въздуха с въже вързано към китките им. По този метод изкълчвали раменете им. Както Дан Джоунс отбелязва в книгата си „ Тамплиерите: Възходът и зрелищното проваляне на рицарите тамплиери “, ръцете на един от обвинените били вързани толкоз крепко, че кръвта се е натрупала във върховете на пръстите му и бил държан в яма, не по-широка от една стъпка. Много от мъжете евентуално били разпъвани на прословутата стойка за мъчения, краката им били потапяни в горещо масло или били държани над огън, с цел да изгарят. Като се вземат поради тези рискови условия, не е изненадващо, че в границите на седмици стотици тамплиери се признали за отговорни по подправените обвинявания, в това число Жак дьо Моле.



Папа Климент V бил ужасяващ. Въпреки обстоятелството, че бил определен съвсем само заради въздействието на Филип, той се страхувал да се опълчи на авторитетните тамплиери. Но „ признанията “ на рицарите вързали ръцете му. Филип, който очаквал реакцията на Климент, се уверил, че обвиняванията против тамплиерите включвали подробни описания на хипотетичната им разкол, като разчитал, че сходни непристойни разкази ще имат огромна тежест в Църквата. Климент издал папска була, с която наредил на кралете на Запад да арестуват членовете на Ордена, живеещи в техните земи. Малцина последвали папската молба, само че ориста на френските тамплиери към този момент била решена. Техните земи и пари били иззети и публично носочени към различен набожен медал - на Хоспиталиерите (въпреки че алчният Филип съумял да се добере до парите и благосъстоянията, за които жадувал).

Why Friday the 13th Spelled Doom for the Knights Templar
— HISTORY (@HISTORY)
Седмици след признанията доста от тамплиерите се отрекли от тях и Климент прекратил инквизиционните процеси при започване на 1308 година Рицарите останали в килиите си две години, преди Филип да изгори над 50 от тях на клада през 1310 година Две години по-късно, Климент публично разпуснал Ордена (въпреки че го направил, без да признава, че са отговорни по обвиненията). В резултат на това някои тамплиери получили свободата си, до момента в който други умряли в плен.

През пролетта на 1314 година Великият магистър Моле и няколко други тамплиери били изгорени на клада в Париж, като с това се поставил завършек на тяхната забележителна епоха, само че сложили начало на дълготрайната и устойчива доктрина за петък 13-ти.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР