Отново: без да бави процедурата президентът Румен Радев връчва още

...
Отново: без да бави процедурата президентът Румен Радев връчва още
Коментари Харесай

Радев връчва втория мандат още утре, ПП-ДБ връща празна папка

Отново: без да бави процедурата президентът Румен Радев връчва още на следващия ден втория изследователски мандат за сформиране на държавно управление - на " Продължаваме промяната - Демократична България ". 

Събитието е планувано за 15 ч. и следва днешния формален отвод на ГЕРБ да взе участие в договаряния за продължение на взаимното ръководство.

Малко по-рано, от парламентарната естрада, от ПП-ДБ приканиха ГЕРБ да поддържа кабинет с излъчен от нея министър-председател, само че и с подписано съглашение за промените в правосъдната система и службите за сигурност.

Призивът пристигна по време на дебата по подадения отвод на кандидатката на Бойко Борисов за министър председател с първия мандат - Мария Габриел от това да предложи конструкция и състав на Министерския съвет.

От думите на съпредседателя на Демократична България Атанас Атанасов, който официално насочи предлагането, се разбра, че при отвод от страна на ГЕРБ, обединяването връща мандата несбъднат и то незабавно.

" Очакваме формален отговор с вашето решение до датата на поканата за връчване на втори изследователски мандат от страна на президента ", сподели още Атанасов, обръщайки се към ГЕРБ.

Както стана ясно, малко по-късно пристигна писмен отговор - " не ".

Така на следващия ден ПП-ДБ би трябвало да изпрати при Радев кандидат-премиера си (очаква се това да е министър-председателят в оставка Николай Денков), с цел да вземе досието. Дали ще е Денков обаче, парламентарната група взема решение на съвещание по здрач. Според конституционните разпореждания обединяването има 7 дни време, с цел да го върне изпълнен или не.

Освен ГЕРБ, към този момент и Движение за права и свободи се разгласи за нови избори. Делян Пеевски, директно след неделния отвод на Габриел да продължи договарянията, разгласи, че Движението няма да поддържа втория мандат. Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък още при консултациите при президента съобщи, че левицата няма да взе участие в други конфигурации в границите на този парламент. " Възраждане " и " ИТН " се оповестиха за избори. Тоест, на процедура ПП-ДБ няма с кого да договаря и вторият мандат е обречен.

Така президентът ще би трябвало да избере трети мандатоносител - измежду останалите парламентарни групи (ПГ) - в 7-дневен период. Избраната ПГ обаче към този момент може да държи мандата, няма период за връщане, с изключение на " рационален ", каквото е юридическото предписание. 

Очакването е Има Такъв Народ да откаже мандата, а партията на Костадин Костадинов щяла да излъчи собствен кабинет, който няма късмет за поддръжка. Досега Радев непроменяемо избираше Българска социалистическа партия, само че както стана ясно - Нинова няма да пробва да прави кабинет. Според политическите анализатори е малко евентуално да връчи мандата на " господин Магнитски " - т.е. на глобения за корупция по световния закон Пеевски, който нападна Радев с цветисти изрази като " бау-бау " - или по какъв начин " кучета влачат плячка в тъмната институция " (визирайки секретари и съветници на президента, които упреква в корупционни практики).

Сроковете, в които ще се реализира така наречен конституционна рулетка са значими, тъй като ще окажат влияние върху това дали ще имаме избори 2 в 1. Европейските избори са закрепени на 9 юни. За да гласуваме в същия ден и за народен парламент, то " конституционната рулетка " и консултациите на " Дондуков " 2 за длъжностен кабинет би трябвало да завършили до 9 април. Причината е, че съгласно последните промени в главния закон служебното държавно управление има живот от два месеца. 

Радев би трябвало да избере и от " домовата книга " сред 10 евентуални служебни министър председатели.

Но цялата процедура към това крие доста юридически и конституционни клопки.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР