Отново: България е втора по външни тоалетниБългария е на второ

...
Отново: България е втора по външни тоалетниБългария е на второ
Коментари Харесай

Отново: България е втора по външни тоалетни

Отново: България е втора по външни тоалетни
България е на второ място в Европейския съюз по брой външни тоалетни, демонстрират данни на Евростат.
9,6% от хората в България нямат вътрешна тоалетна. Водачи в тази статистика са румънците – 15,4% от тях са с външни тоалетни.
Това отваря и тематиката с неналичието на канализация в България. След питане на bTV от Министерството на районното развиване показват, че 46 града и 4228 села са без канализация.
Калин Славчев от село Крива бара е измежду стотиците поданици в Монтанско без достъп до обикновено водоснабдяване и измежду хилядите без канализация.
Кани ни в дома си, с цел да ни покаже по какъв начин живее и без двете. Къщата му е огромна, само че няма вътрешна тоалетна.
За възрастните и хората с увреждания тези условия са още по-мъчителни.
Преди десетина години в селото завършват построяването на воден цикъл, само че планът е без канализация. За похлупак водните проблеми вместо да се решат – зачестяват.
И до момента в който хидрофорите заместват водопроводните тръби, неналичието на канал за отпадни води се компенсира със септични ями. Новите се построяват като изгребни, с цел да не замърсяват околната среда.
Изпълнението на воден цикъл с канализация се оказва, че е извънредно рядко. Според информацията на сдружение ВиК-Монтана с изцяло построена канализация в региона са само Монтана и село Копиловци.
Почти приключена е и канализацията в село Расово, където планът е и с пречиствателна станция. С отчасти построена канализационна мрежа са Лом и Вършец.
Водното сдружение в района подменя и рехабилитира водоснабдителната мрежа със лични средства. В района обаче няма консолидирана асоциация по ВиК, което прави вложенията в огромни и скъпи планове недостижими.
Дори и в случай че в идващите няколко години обединяването на общините за възстановяване на ВиК инфраструктурата стане факт, вероятността да се вместят в програмния интервал за финансиране на огромни европроекти е минимална.
Така и повредите ще продължат, и канализациите ще са мираж, а външните ни тоалетни ще са все по този начин натурален и значителен подробност от битовия екстериор.

В отговор на питане на bTV от Министерството на районното развиване и благоустройството дадоха отговор: „ С европейско финансиране в миналите години в страната са построени и реконструирани 21 пречиствателни станции за отпадъчни води и са построени 1800 км ВиК мрежи. “
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР