Относно забраната за внос от Украйна, министърът на земеделието посочи,

...
Относно забраната за внос от Украйна, министърът на земеделието посочи,
Коментари Харесай

Кирил Вътев: Проблемът не е само с вноса на зърно от Украйна, а и със слънчогледа, млякото, пчелния мед

Относно възбраната за импорт от Украйна, министърът на земеделието уточни, че това е отворена тематика, която още няма финален отговор. Той напомни, че към този момент забраната е удължена до 15 септември и упованията са да се удължи още, само че гледайки действително, казусът не е единствено със зърното, а и със слънчогледа, млякото, пчелния мед. По думите на министъра на земеделието и храните в България влиза много нерафинирано олио, което задържа нашия слънчоглед в складовете.

Преди да е прибрано всичко в складовете, зърнопроизводителите не вършат прогнози, само че съгласно предварителните разбори се чака годишна продукция към междинната или малко над нея, което е 6 млн. тона и нагоре. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев по време на откриването на жътвената акция за 2023 година и зажънването на ръжта по европейската самодейност " Хляб на мира " в русенското село Борисово през днешния ден.

По думите на министъра най-хубави добиви се чакат обичайно в Добруджа с над 700-800 кг от декар, както и в Дунавската низина и Тракийската равнина. 

По отношение на опасенията, че поради дъждовете качеството на зърното няма да е доста положително или добивите ще бъдат по-малки, Вътев прикани да не се бърза с прогнозите. " Знаем, че имаме съществени климатични промени, всяка година е друго, тъй че дано приберем реколтата, да я оценим и тогава ще забележим какво е качеството ", съобщи той.

Министърът напомни, че българската пшеница е с доста високи пекарни качества, а България изнася за над 30 страни, като за предходната година износът се равнява на повече от 4 млн. тона. " Украинският импорт блокира част от зърното и към 30 на 100 повече е наличното зърно в складовете спрямо предишни години, само че аз се прибирам от среща на министрите на земеделието на Европейски Съюз в Брюксел, където стана дума, че към този момент би трябвало да приемем украинската освен зърнено-житна продукция, а изобщо земеделска продукция като даденост и да се приспособяваме към нея ", показа аграрният министър.

Що се отнася до възбраната за импорт от Украйна, Вътев уточни, че това е отворена тематика, която още няма финален отговор. Той напомни, че към този момент тя е удължена до 15 септември и упованията са да се удължи още, само че гледайки действително, казусът не е единствено със зърното, а и със слънчогледа, млякото, пчелния мед. По думите на министъра на земеделието и храните в България влиза много нерафинирано олио, което задържа нашия слънчоглед в складовете.

" Ако можех аз да дефинирам цената, сигурно щях да я направя най-благоприятна за българските производители, само че за жалост цените на зърното се дефинират от международните тържища, тъй че сигурно ни предстоят съществени разбори, с цел да можем да се приспособяваме към новите условия ", разяснява Вътев изкупната цена от 0,38-0,40 лв. за кг зърно.

Дали това ще се отрази на цените на хляба, аграрният министър разяснява, че пътят от полето до хляба е много дълъг, има и много други разноски, които би трябвало да бъдат регистрирани, тъй че не е резонно по цената на зърното да се дефинира тази на хляба.

По отношение на износа на Украйна към трети страни, Вътев сподели, че и в народен, и в интернационален проект средата е много динамична. " Ако имаме организация, което значи много добра връзка с нашите представителства в целия свят, бихме могли даже да спечелим от украинското зърно, а не да ни е проблем. И освен от него, а също от другите земеделски артикули на Украйна, които влизат в България, само че ние сме неподготвени за тази обстановка. Затова сега от министерството вършим мрежа от контакти с всички наши търговски аташета по света. Проблемът е, че където досега сме правили контакт, страните към този момент са снабдени с на ниска цена зърно от Русия ", уточни министърът на земеделието и храните.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР