Отношенията на Вашингтон с Рияд все още се преразглеждат въпреки

...
Отношенията на Вашингтон с Рияд все още се преразглеждат въпреки
Коментари Харесай

Ще доведе ли до промяна преразглеждането на отношенията на САЩ със Саудитска Арабия?

Отношенията на Вашингтон с Рияд към момента се преразглеждат макар решението на американското държавно управление за имунитета на саудитския престолонаследник Мохамад бин Салман по делото за убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщи тази седмица в Доха държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън. Блинкън, който беше в катарската столица за годишния стратегически разговор САЩ-Катар, сподели, че решението на държавното управление за имунитета няма да се отрази на връзките със Саудитска Арабия, заяви Ройтерс. Той добави, че няма проекти за посещаване на принц Мохамед бин Салман в Съединени американски щати.

Американският публицист от саудитски генезис Джамал Хашоги бе убит, а тялото му - разчленено, от сътрудници на Рияд в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 година. Тогава американските разследващи служби споделиха, че интервенцията е била извършена по заповед на принц Мохамед, който е в действителност водач на Саудитска Арабия от няколко години.

Миналата седмица администрацията на Байдън сподели, че високата служба на саудитския престолонаследник значи, че той се употребява със върховен имунитет и не може да бъде съден за ролята му в убийството на журналиста, като по този метод на процедура напълно промени позицията на американския президент, който непреклонно осъждаше принца за жестокото ликвидиране по време на своята предизборната акция.

Суверенният имунитет - идея, от интернационалното право - гласи, че страните и техните длъжностни лица са предпазени от някои правосъдни производства в националните съдилища на други страни. Утвърждаването на концепцията за " върховен имунитет " оказва помощ да се подсигурява, че американските ръководители на собствен ред не би трябвало да се тормозят, че ще бъдат изправени пред задгранични съдилища, съобщи Държавният департамент.

Администрацията се изрече в поддръжка на настояването за юридически имунитет на принц Мохамед по отношение на дело по иск, заведен от годеницата на убития публицист от " Вашингтон пост " и от учредената от Хашоги правозащитна група " Демокрация за арабския свят в този момент ", заяви Асошиейтед прес.

Позицията на американското държавно управление за имунитета на принц Мохамед, прочут още и с буквите МБС, не е обвързваща и в последна сметка арбитър ще реши дали да даде на принца върховен имунитет. Но тя разгневи правозащитниците и рискува да провокира ответна реакция от страна на прогресивното крило на партията на президента. Решението на Съединени американски щати пристигна в миг, когато Саудитска Арабия усили броя на лишаванията от независимост и други ответни ограничения против мирни критици в страната и чужбина и понижи производството на нефт - ход, който се преглежда като подкопаване на напъните на Съединени американски щати и техните съдружници да санкционират Русия за войната ѝ против Украйна.

В ролята си на претендент за президент на Демократическата партия Байдън даде обещание да направи саудитските управници " парии " поради убийството на Хашоги. " Смятам, че това беше искрено ликвидиране ", съобщи Байдън в предизборна демонстрация по Си Ен Ен през 2019 година. " И мисля, че трябваше да го обявим за такова. Тогава обществено заявих, че би трябвало да го третираме по този метод и би трябвало да има последици, свързани с това по какъв начин се отнасяме към тази власт ", добави той.

Но откакто стана президент Байдън се опита да понижи напрежението, в това число с посещаване в кралството през юли, когато показва другарски връзки с МБС. Съединени американски щати също по този начин интензивно работят, с цел да убедят Саудитска Арабия да анулира поредност от съкращения в производството на нефт.

В началото на октомври кралството разгласи, че дружно с ОПЕК+ ще понижи добива на нефт, с което на процедура способства за повишението на цените на газа и застана на страната на ползите на Русия. След съвсем две години на деликатно лавиране в сложните връзки с богатата на нефт автокрация, това беше събитието, което накара Байдън да каже: " Ще има някакви последици за това, което направиха дружно с Русия ".

В последна сметка обаче Съединени американски щати разчитат на кралството като огромен производител на нефт и икономическа мощ, контролираща значими морски пътища, която също по този начин е непосредствен сътрудник в битката с Иран и терористичните организации, както и забележителен търговски сътрудник и покупател номер едно на американско оръжие, разяснява американското издание " Вокс ". Тези общи ползи, лимитираните благоприятни условия за въздействие върху Саудитска Арабия и нежеланието за смяна на връзките измежду вътрешния политически кръг на Байдън натежават в интерес на статуквото.

" Повече от иронично е, че президентът Байдън собственоръчно подсигурява, че МБС ще може да избегне отговорност, когато точно президентът Байдън даде обещание на американския народ, че ще направи всичко, с цел да го държи виновен ", съобщи във връзка решението за имунитета ръководителката на " Демокрация за арабския свят в този момент " Сара Лиа Уитсън.

Призивът на администрацията на Байдън за преоценка може да се окаже по-скоро бутон за пауза, в сравнение с основна проверка на американската политика. " Всички като че ли си поемат надълбоко мирис ", съобщи почитан чиновник на администрацията, приказвал при изискване за анонимност. " Фактът, че нищо не се случи незабавно, е знак, че има някакви размишления ", добави той.

Консенсусът измежду специалистите обаче е, че забележителна смяна в политиката на Съединени американски щати към Саудитска Арабия е малко евентуална. А деятели за човешките права се притесняват, че безучастие от страна на Съединени американски щати ще насърчи МБС да схване още по-авторитарни настройки вкъщи и да подхваща още по- дръзки дейности в чужбина - всичко това в несъгласие с ползите и полезностите на Съединени американски щати.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР