Отношенията на ЕС с Русия бяха белязани от множество проблеми

...
Отношенията на ЕС с Русия бяха белязани от множество проблеми
Коментари Харесай

И без Навални отношенията с Москва отдавна са във фризера

Отношенията на Европейски Съюз с Русия бяха белязани от голям брой проблеми през последното десетилетие. Анексирането на Крим през 2014 година е една от главните аргументи, само че поддръжката на Кремъл за сепаратистите в източна Украйна и военната интервенция в Сирия също имат значение. Друг фактор са дезинформационните акции и хакерските атаки от Русия, както и опитите за интервенция в демократичните процеси в обособени страни.

Арестът на Алексей Навални

В изявление във Facebook на 27 януари заместник-председателят на комисията по външни работи в Европейския парламент Урмас Пает (Обнови Европа, Естония) прикани за наказания по отношение на „ тези, които имат директна отговорност за ареста и издевателството на Алексей Навални “. След като Навални се възвърне в Германия от съвсем смъртоносно отравяне през 2020 година, той бе арестуван при завръщането си в Русия на 17 януари.

Четири дни по-късно Европейският парламент прикани за стягане на глобите на Европейски Съюз по отношение на Русия и за незабавното и абсолютно освобождение на Алексей Навални и на всички други арестувани при връщането му в Москва. Освен наказания по отношение на кръга от доближени на съветския президент Владимир Путин и на уредниците на пропагандни акции депутатите показват, че ограниченията могат да бъдат ориентирани и против лица, виновни за нарушавания на правата на индивида.

През декември 2020 година Съветът одобри механизъм за санкциониране на нарушавания на човешките права по света. Пает дефинира механизма като „ изцяло подобаващ “ инструмент и съобщи: „ Невъзможно е за свободни европейски общества да не реагират на тежки нарушавания на правата на индивида “.

Санкции на Европейски Съюз за Русия

Откакто Русия анексира Крим през 2014 година Европейски Съюз постанова стопански наказания по отношение на съветските браншове на финансите, защитата и енергетиката. Русия отговори с насрещни наказания, които ограничиха европейския импорт на земеделска продукция и храни.

Преди Коледа държавните ръководители на страните в Европейски Съюз утвърдиха удължение на глобите до 31 юли 2021 година Мерките, които се възобновяват два пъти годишно, са оказали влияние върху стопанската система на Русия: по оценки към края на 2018 година тя е била с 6% по-малка в резултат на глобите на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Европейски Съюз наложи също по този начин наказания на съветски публични лица в отговор на отравянето на Алексей Навални. В изявлението на 27 януари Пает изброи няколко „ тъжни образеца “ от съветската външна политика и сподели: „ Ако една страна не съблюдава съществени човешки права и интернационалното право, няма друга опция за страните в Европейски Съюз “.

Отгласи от Беларус

В същото изявление непрекъснатият докладчик на Парламента за Русия Андрюс Кубилюс (ЕНП, Литва) дефинира глобите като сполучлив инструмент. Той посочи смелостта на десетки хиляди руснаци, които макар арестите и насилието от управляващите и студените зимни температури излязоха на митинги против ареста на Навални.

„ Можем да създадем доста просто умозаключение: демокрацията е доста значима за съветския народ и Алексей Навални, който се бори за тези права, прави героична работа. Затова ние осъждаме автократското държание на Кремъл “, съобщи Кубилюс.

Той изрази опасения за честността на идните парламентарни избори в Русия, като направи паралел със събитията в Беларус през 2020 година „ Александър Лукашенко се опита да открадне президентските избори в Беларус и е доста ясно, че режимът в Кремъл се пробва да открадне изборите за Думата. Трябва да накажем сходно държание “.

„ Северен поток 2 “

Енергетиката е различен значим детайл в връзките с Русия, защото страната е основен снабдител на сила за Европейски Съюз. В резолюцията от 21 януари Парламентът прикани за незабавното прекъсване на работата по противоречивия газопровод „ Северен поток 2 “, който би свързал Германия непосредствено с Русия.

Пает съобщи, че планът „ нарушава общата политика на Европейски Съюз за енергийна сигурност “ и изрази вяра, че министрите на страните от Европейски Съюз ще прегледат съществено позицията на Парламента.

Русия не е „ стратегически сътрудник “

През март 2019 година депутатите обявиха в резолюция, че Русия не може повече да бъде възприемана като „ стратегически сътрудник “ на Европейски Съюз.

Въпреки проблемите има доста области, в които Европейски Съюз и Русия имат общи ползи и паники. Русия имаше градивна роля в договарянията за нуклеарната стратегия на Иран. Москва споделя вижданията на Европейски Съюз за намиране на решение на спора сред Израел и Палестина въз основата на правилото на две страни. Русия е подписала също по този начин съглашението за климата от Париж. Европейският съюз към момента е най-големият търговски и капиталов сътрудник на Русия, като 42% от съветския експорт през 2019 година е бил за Европейски Съюз.

Урмас Пает уточни, че Русия е европейска страна и Парламентът желае руснаците да разполагат с всички права, които имат жителите на Европейски Съюз. Той акцентира обаче, че „ действителните промени могат да дойдат единствено от вътрешната страна, не извън “. Андрюс Кубилюс добави: „ Ние сме солидарни с елементарните хора в Русия “. „ Русия се отклони от пътя на демократично развиване, само че може да се върне “, сподели още той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР