Отношенията между САЩ и Европа се влошиха през последните четири

...
Отношенията между САЩ и Европа се влошиха през последните четири
Коментари Харесай

Байдън срещу Тръмп - Европа се надява на промяна

Отношенията сред Съединени американски щати и Европа се утежниха през последните четири години, като представителите на Европейски Съюз се надяват напрежението сред Брюксел и Вашингтон да утихне след идните на 3 ноември президентски избори, написа Си Ен Би Си.

Трансатлантическият съюз бе подложен на огромна напън, откакто президентът Доналд Тръмп се нанесе в Белия дом през 2017 година и донесе със себе си спорове по тематиките за търговията, защитата и технологиите.

Въпреки това, в Брюксел се надяват, че обстановката може да се усъвършенства, в случай че претендентът на демократите Джо Байдън завоюва президентската конкуренция в Съединени американски щати.

Президентството на Байдън ще бъде „ по-нормално “, споделя пред Си Ен Би Си  представител на Европейска комисия, поискал да резервира анонимно. Той също по този начин е споделил, че връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати към този момент няма да се свеждат до това „ какво е написал президентът в Twitter сутринта ". Тръмп постоянно избира обществената мрежа пред обичайните способи на дипломация.

Говорейки на събитие при започване на септември, някогашният  председател на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер съобщи: „ Доналд Тръмп не е идиот…, той знае тъкмо какво желае. “

„ Ако Тръмп бъде избран отново, не мисля, че той ще бъде по проевропейски надъхан през втория си мандат. Не мисля че това ще усъвършенства връзките ни по метода, на който се надяваме “, сподели Юнкер.

Преди администрацията на Тръмп, Европейски Съюз постоянно координираше дейностите си в световен мащаб със СЩ, изключително по време на мандатите на Клинът,  Буш и Обама.

„ За Европа най-важният въпрос е дали ще има завръщане към по-спокойна комерсиална и външна политика, което значи, че за Брюксел президенството на Байдън би било за предпочитане “, разяснява пред Си Ен Би Си  Холгер Шмидинг, основен икономист на Berenberg Bank.

Ако обаче се стигне до така наречен „ Синя вълна “, при която демократите печелят контрола върху Белия дом, Сената и Камарата на представителите, няма гаранция, че трансатлантическите връзки ще преминат през 180-градусува промяна.

„ Ако завоюва Байдън, той не може да промени американската политика от първия ден, само че напрежението няма да бъде толкоз огромно “, счита Юнкер.

Тази седмица Goldman Sachs предвижда, че в случай че Байдън завоюва изборите, той евентуално ще анулира митата, които администрацията на Тръмп наложи върху вноса на редица китайски артикули и ще се въздържи от въвеждането на обилни цени върху европейския импорт.

Подобен ход би се приел извънредно задушевно от немските автомобилопроизводители, които не един път бяха обект на закани за мита от президента Тръмп.

В други области обаче упованията са, че Байдън ще бъде толкоз праволинеен, колкото и Тръмп, като да вземем за пример тематиката за цифровия налог. „ Преговорите под егидата на  Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за пренаписване на разпоредбите на интернационалното облагане ще бъдат не по-малко сложни, в сравнение с са в този момент “, съобщи представителят на европейската комисия.

Намерението на доста държавни управления на Европейски Съюз да вкарат нов налог за софтуерните колоси среща мощна съпротива от Вашингтон, който твърди, че тази мярка ще засегне най-много американски компании.

„ Съединени американски щати ще останат съдружник на Европейски Съюз, само че е ясно, че при актуалните промени в международен мащаб блокът ще продължи да показва по-категорични позиции в отбрана на личните си ползи “, разяснява представителят на Брюксел.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР