Отношението към мигрантите в България е лошо. Страната обаче е

...
Отношението към мигрантите в България е лошо. Страната обаче е
Коментари Харесай

Европа ни съветва да обучаваме граничарите на човешки права

Отношението към мигрантите в България е неприятно. Страната обаче е положила обилни старания за оправянето с провокациите от мигрантската рецесия.

Това установи отчет на Съвета на Европа за миграцията в България. Докладът е направен от специфичния делегат на генералния секретар на Съвета на Европа по въпросите на миграцията и бежанците Томаш Бочек, който е бил на инспекция в България в интервала от 13 до 17 ноември 2017 година.

 Евросъюзът дал леговище на половин милион бежанци през 2017 година
Евросъюзът дал леговище на половин милион бежанци през 2017 година

60% от задоволените молби са в Германия

Като цяло отчетът е сериозен. В него се акцентират компликациите, които мигрантите претърпяват, изключително тези, преминаващи границата ни с Турция. Проблеми имало и при правото на бежанците да получат интернационална протекция.
Главните компликации, с които се сблъскват мигрантите у нас, са свързани с неналичието на информация на понятен език, неприятните условия в центровете за настаняване, тежката административна процедура по разглеждане на молбите им за даване на леговище, както и неналичието на съответна правна помощ.

Въпреки тези дефекти обаче Бочек признава напъните на страната ни за справяне с провокациите от мигрантската рецесия. " България постави постоянни и забележителни старания, тъй че взаимно с поддръжката на Европейски Съюз, интернационалните организации и няколко неправителствени организации, да получи огромен брой мигранти и бежанци, които са пристигнали или минали през страната през последните няколко години. През това време България неколкократно е променяла законодателства в региона на приемане на чужденци и даване на леговище, както и е подсилила граничния надзор, тъй че да се предотврати противозаконното нахлуване на бежанци ", написа в отчета.

Документът установи, че като цяло отношението в страната ни към бежанците е негативно. " Общественото отношение към мигрантите и бежанците като цяло е отрицателно, до момента в който потреблението на антимигрантска изразителност в политическия дискурс се ускорява около избори. "

 Каракачанов - най-активен по тематиката с бежанците
Каракачанов - най-активен по тематиката с бежанците

Политиците у нас насаждат тирада на ненавист

Според Томаш Бочек понастоящем в България има малко идващи бежанци. Такъв е броят на тези, които търсят леговище в страната ни. Предвид тези условия родната ни система за даване на леговище не е подложена на " стрес-тест ".

Ако миграционният напън към България обаче се ускори, страната ни ще би трябвало да предприеме по-нататъшни ограничения за създаването и обезпечаването на по-устойчива система за даване на интернационална протекция на нуждаещите се, както и да подсигурява консолидираното на тези хора в българското общество, което да стане в цялостно сходство с Европейската спогодба по правата за индивида (ЕКПЧ) и други европейски стандарти.

 Меркел желае прогрес в системата на Европейски Съюз за даване на леговище
Меркел желае прогрес в системата на Европейски Съюз за даване на леговище

Държавите, които чакат финансова поддръжка от Европейски Съюз, би трябвало да покажат взаимност за мигрантите

За да реализира тези цели, специфичния делегат на Съвета на Европа по въпросите на миграцията и бежанците Томаш Бочек предлага България да се възползва от експертната помощ на Съвета на Европа в някои области.

Първо , Съветът на Европа предлага у нас да се усъвършенства достъпът на хората до интернационална протекция . За задачата се предлага:
Обучение на чиновниците на дирекциите " Гранична полиция " и " Национална полиция ". Обучението би трябвало да даде информация по какъв начин да се обезпечи цялостно ценене на " правилото на неотблъскване ", достъп до процедурите за даване на леговище и идентифициране, както и подкрепяне на мигрантите със характерни потребности и потребности, търсещи леговище у нас; Предоставяне на експертни знания за това по какъв начин да се построи система с квалифицирани преводачи , които да подкрепят граничните служители; Предоставяне на експертни знания по отношение на предварителната защита на малтретирането на мигранти и бежанци от страна на органите на реда, както и дейно гонене на такива дейности и наказване на отговорните; Други.
Второ , Томаш Бочек предлага у нас да се подсигурява, че изискванията за приемане на мигранти и бежански обезпечават нужния витален стандарт , отчитайки другите потребности на тези хора, изключително на хората със характерни нужни и потребности.

 Търсещите леговище у нас - основно от Афганистан
Търсещите леговище у нас - основно от Афганистан

Следват ги иракчаните и сирийците

Трето , предлага се България да предприеме дейностите, тъй че да подсигурява, че мигрантите и бежанците не се подлагат на случайни арести . За задачата Съвета на Европа предлага:
Обучения на чиновниците на Държавната организация за бежанците (ДАБ) и дирекция " Миграция " към Министерството на вътрешните работи (МВР), посредством които да се даде информация за актовете на Европейската спогодба за правата на индивида и отговорностите, произлизащи от тях; Предоставяне на експертен опит за основаването на система, посредством която да се дава съответна правна информация на арестуваните мигранти по отношение на техните права и благоприятни условия да аплайват за леговище. Помощ при превод; Предоставяне на експертен опит за последователното унищожаване на практиката за задържане на деца посредством законодателни промени. Тези промени би трябвало да подсигуряват, че децата у нас се задържат единствено в крайни случаи и след изследване на различните на задържането методи; По-широко потребление на различните на задържането способи.
Четвърто , Съветът на Европа предлага в България да се засилят практиките за отбрана на децата посредством обезпечаване на по-добри практики за оценка на възрастта на децата , както и настойничеството им. Децата имат потребност и от по-добър достъп до опазване на здравето, обучение и други услуги за поддръжка.

 До 30 септември са постъпили 370 молби за протекция на деца-мигранти
До 30 септември са постъпили 370 молби за протекция на деца-мигранти

10 000 са безследно изчезналите деца от началото на бежанската рецесия

Пето , на бежанците и мигрантите, които ще останат в България, би трябвало да бъде обезпечен цялостен и ефикасен достъп до обществени и стопански права. За задачата се предлага страната ни да обмени опит и практики с общините, за да се улеснят методите за информираност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР