Отношението към меда и пчелните продукти трябва да се възпитава

...
Отношението към меда и пчелните продукти трябва да се възпитава
Коментари Харесай

Отношението към меда и пчелните продукти трябва да се възпитава от детството, смята пчелар от Търговище

Отношението към меда и пчелните артикули би трябвало да се възпитава от ранна детска възраст. Нужно е родителите да включват меда в менюто на децата си. Това сподели за Българска телеграфна агенция в Елена Стоилова, ръководител на Браншовия пчеларски съюз в Търговище, във връзка 10 февруари - Ден на пчеларя.

Водена от това разбиране и по покана на шефа на детска градина "Пчелица " Милка Николова, през днешния ден Стоилова е имала среща с група ученици на забавачницата.

"Разказах им за вълшебния свят на пчелите, за това по какъв начин се трудят, какъв брой са задружни, с цел да им бъдат за образец във взаимоотношенията. Обясних какви са пчелните артикули, които добиваме и какъв брой са потребни. Говорих и за ролята на пчелите, с цел да запазят света и природата към нас богата и красива ", сподели Елена Стоилова.

Децата са я изненадали с познанията си, само че не са скрили и любознанието си. Особен интерес са провокирали донесените пчеларски принадлежности.

"Едно е да го разказваш, а напълно друго и да покажеш - изключително при такава "публика ", разяснява пчеларката.

Тя е показала пчеларско покривало, пушалка, рамкоповдигач и четка - употребявани в дейностите по добиването на мед. Децата са докоснали килийките, където се люпят пчеличките и се събира медът. Тези рамки ще бъдат бракувани, само че по-важно е, че малчуганите са надникнали в един загадъчен свят, разяснява Елена Стоилова.

Пчеларите от Търговищкия район изпращат 2020 година като неприятна, заради климатичните промени. Стоилова изясни, че снегът по време на разцвет на първите овошки са забавили развиването им, а поради сушата добивите са били ниски.

"Някои сътрудници въобще не вадиха мед. Заради пандемията нямахме положителни продажби, доста покупко-продажби пропаднаха. Отправяме очакванията си към актуалната година, да е по-плодородна и сполучлива ", сподели в празничния ден Стоилова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР