Отнемането на концесията на Лукойл“ е полезно решение и не

...
Отнемането на концесията на Лукойл“ е полезно решение и не
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Поведението на ВСС показва, че има външни зависимости в работата му

Отнемането на концесията на „ Лукойл “ е потребно решение и не е нова концепция. Работи се по нея от 48-то Народно събрание. През юли предходната година Европейски Съюз при следващия пакет наказания против Русия, а в тях се включиха и контракти за концесии на избрани активи. Тази концесия попадаше в този санкционен режим. По-късно служебното държавно управление на президента Радев реши да приложи дерогация и да не ползва регламента за наказания.

Това съобщи Надежда Йорданова от „ Продължаваме промяната “-„ Демократична България “ в ефира на бТВ.

„ България би трябвало да покаже, че може да охранява външните граници на Европейски Съюз, в това число да затвори всевъзможни вероятни порти да се нарушават и заобикалят глобите против Русия “, безапелационна е тя.

„ Една от аргументите за високите цени на горивата е неналичието на съответна конкуренция. Дерогацията от Асен Василев беше призната на равнище Европейски Съюз, а не беше едностранно решение на българското държавно управление, както при „ Росенец “, добави още тя.

„ Казусът с избора на Борислав Сарафов като краткотрайно изпълняващ длъжността основен прокурор демонстрира дефицитите в прокуратурата и Висш съдебен съвет. Също по този начин сочи, че пълномощията на правосъдния министър би трябвало да бъдат по-ясно законодателно обяснен дали министър Атанас Славов ще апелира това определение на Върховен административен съд, ще забележим. Но за мен това демонстрира следващия законодателен недостиг. Едновременно обаче това демонстрира двойния стандарт на работата на прокурорската гилдия и Висш съдебен съвет “, разяснява Йорданова.
Според нея Прокурорската гилдия с вчерашното си решение отхвърля да приложи закона и блокира използването на механизма за следствие на основния прокурор. „ В законодателството няма недостатъчност или неизясненост. Висш съдебен съвет надалеч не ползва единствено един закон, нали? Прилага се цялото настоящо законодателство. Не е необикновена процедура пълномощията на един орган да са разказани освен в една наредба, а в няколко закона. “

„ За следващ път би трябвало да отчетем, че непоследователното държание на Висш съдебен съвет демонстрира, че те не работят напълно съгласно закона, а има и други зависимости. Отговорност е на всички ни – на народните представители и на обществото, както и на професионалната колегия. Нека прикани всеки магистрат, прокурор и арбитър, че без ясната им позиция и дейното им деяние няма по какъв начин да има промени “, счита тя.

„ Плановете са до края на годината да имаме промени в конституцията. България не може повече да отсрочва тези стъпки. Аз съм сдържан оптимист – виждам, че в хода на диалозите сякаш имаме доближаване на позициите “, акцентира още Йорданова.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР