Отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради

...
Отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради
Коментари Харесай

Отнемането на книжката заради неплатена глоба - незаконно

Отнемането на книжката и прекъсването на колата от придвижване поради неплатени санкции нарушава съществени човешки права. С такова мнение излезе Върховният административен съд. Мнението на съдиите е по конституционно дело, с което се желае двете наказания да бъдат оповестени за противоречащи на главния закон.

Роберто е измежду хилядите водачи, останали без брошура поради неплатена санкция от КАТ. В неговия случай – за 20 лв.. „ Нарушението, за което беше ми формиран фиш, мисля, че беше за лампичка, която е развалена, която не осветява номера на автомобила”, споделя Роберто Методиев.

На автомагистрала „ Струма” бил спрян за рутинна инспекция и служителите на реда му предложили да заплати фиша онлайн, с цел да не се постанова да му лишават правото да продължи по пътя си. „ Проблемът беше, че е предоставена опция за заплащане, само че когато се стига до заплащане, не приема никакви карти, т.е. отхвърля картата”, спомня си той. Така останал без брошура за 20 дни.

Заради сходни проблеми, както и поради решението да се взимат книжки и смъкват номера и на граничните пунктове, е заведено дело пред Конституционния съд. Инициатор е омбудсманът Диана Ковачева.

Пленумът на Върховния административен съд я поддръжка в мнението си. Според него сходни наказания поради неплатени санкции погазват правилото на правовата страна.

„ Не е задоволително и не е възможно за неплатени санкции, което единствено по себе си не е нарушаване или закононарушение, да се подхващат насилствени административни мерки”, показва омбудсманът Дияна Ковачева, представена от NOVA.

Оказва се, че има и доста водачи, които са останали без книжки макар че са заплатили глобите си. „ Не се отразява заплащането, което значи, че имате два избора – или да платите още веднъж, или пък да носите със себе си, във всеки един миг, документа за платена санкция, което в действителност считам, че е неприемливо”, безапелационна е омбудсманът.

Конституционният съд ще заседава за наредбите на 23 март. И преди този момент обаче при обжалване на наложена насилствена административна мярка, съдът би отменил наказването, считат адвокати.

„ При едно правосъдно произвеждане би следвало да се установи, даже и случайно, противоконституционност на дадения текст. Засягат се един път правото на напредване на хората, повторно би могло да се засегне тяхното право на труд, тъй че - не е доста мъчно да се допусна какво ще бъде решението”, твърди юристът Емануил Йорданов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР