Отнемането на автомобил след положителен тест за алкохол и наркотици

...
Отнемането на автомобил след положителен тест за алкохол и наркотици
Коментари Харесай

Юристи: Незаконно е отнемането на автомобил без влязла в сила присъда

Отнемането на автомобил след позитивен тест за алкохол и опиати без влезнала в действие присъда е незаконосъобразно. Това настояват адвокати.

Според тях в измененията в Наказателния кодекс, които са в действие от 9 август, има доста пропуски и неясноти. Новите правила тревожат и превозвачите. Те се оплакват, че не се знае кой, къде и по какъв начин ще пази отнетите от полицията тежкотоварни коли и какво ще се случи със стоката, която транспортират.



Часове откакто измененията Наказателния кодекс влязоха в действие полицията в Бургас разгласи, че са хванали лидер на тежкотоварен автомобил с 3 промила алкохол в кръвта и водач на лека кола с позитивен тест за опиати. И двете транспортни средства са конфискувани и закарани на паркинг на Министерство на вътрешните работи. Юристи настояват, че такова наказване не може да се приложи толкоз бързо.

" В момента, това което се случва, е на практика произвол. Автомобилите следва да бъдат отнемани, когато бъде потвърдена виновността, а това нещо се случва с влезнала в действие присъда, както знаем ", сподели Илия Тодоров от Българска асоциация на потърпевшите при произшествия

" Ако този автомобил, бъде конфискуван с протокол за изземване, няма огромна алтернатива за индивида, само че в случай че е с протокол за непринудено предаване, това е към този момент друго деяние, което може да откаже да извърши. Не виждам логичност, когато просто е регистрирано огромно количество алкохол или за опиати да се събира като материално доказателство автомобил ", сподели юристът Александър Кашъмов.

Превозвачи се оплакват, че не е ясно къде и по какъв начин ще се пазят тирове и рейсове, в случай че бъдат конфискувани след позитивен тест за опиати или над 1.2 промила алкохол в кръвта. В Наказателния кодекс е написано, че в случай че виновният не е притежател, би трябвало да заплати равностойността на транспортното средство.

" Как на един лидер на рейс, който действително работи на заплата, ние ще наложим глоба, която ще бъде в размер на цената на транспортното средство. На един камион, който коства от порядъка на 200-300 хиляди евро. Тук идва въпросът за какво няма диференциране на това, когато вие управлявате едно транспортно средство персонално за своя приложимост и тогава, когато вие действително сте на работа ", сподели Магдалена Милтенова - ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

Превозвачите се надяват да получат отговорите от институциите, а адвокати считат, че депутатите би трябвало да трансформират Наказателния кодекс, откакто здравните управляващи обезпечат задоволително лаборатории, в които да се вършат проби за алкохол и опиати.

" Министерство на вътрешните работи би трябвало да разбере, че не може и не би трябвало да лишава тези коли на момента. А пък законодателите да бъдат по този начин положителни да уточняват промените, тъй като те все още са най-малкото нелогични ", сподели Илия Тодоров.

" Излезе, че в случай че ти караш пил и убиеш, въобще не ти се лишава автомобилът. Ако караш пил и причиниш гибел по несъобразителност, съдът има правото, само че може да реши да го отнеме или да не го отнеме. Ако само те заловен, че си карал пил или използвал опиати - тогава ще бъде наложително лишен автомобилът. Това е явно противоположна логичност на тежестта на закононарушението и това не е обикновено ", сподели Александър Кашъмов.

Юристите поддържат по-тежките санкции за пияни и дрогирани водачи и се надяват, че законотворците ще преразгледат и трансформират разпоредбите след разискване, разбор и с разсъдък.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР