Отнело около 100 млн. години, за да може нивата на

...
Отнело около 100 млн. години, за да може нивата на
Коментари Харесай

На живота му е трябвало много малко

Отнело към 100 млн. години, с цел да може равнищата на О2 в океаните и атмосферата да се покачат до равнище, задоволително за детонация от живот на планетата Земята. Това се случило преди към 600 млн. години, съгласно откриватели от Лондонския академични лицей.

Досега не се знаеше какъв брой бързо земната атмосфера и океани са се наситили с О2 и дали животът се е популяризирал преди или след покачването на равнищата на кислорода. Новото проучване, оповестено в Nature Communications, демонстрира, че покачването е почнало доста по-рано, в сравнение с се смяташе преди. Това значи, че е доста евентуално животинската еволюция да е получила сериозен подтик от по-високите равнища на О2, в несъгласие с предходната теза, че еволюционни промени в организмите са довели до това повишение.

Главният откривател, доктор Филип вон Страндман (Philip von Strandmann), споделя:

„ Искаме да разберем по какъв начин еволюцията на живота се свързва с еволюцията на климата. Въпросът, по какъв начин живите организми са повлияли на климата и за какво планетата е годна за живот от толкоз време, е извънредно значим за разбирането ни по отношение на климатичните системи и гостоприемството на Земята като цяло. “

Измервайки селенови изотопи от скали, взети от Съединени американски щати, Канада и Китай, учените разбрали, че за 100 млн. години равнището на О2 в атмосферата се е вдигнало от 1 до 10%. Това е едно от събитията, изиграли най-важна роля в основаването на животинския свят, който следим през днешния ден.

„ Бяхме сюрпризирани да разберем, че на Земята ѝ е лишило толкоз доста време да създаде кислорода и успяхме да развенчаем предходната доктрина, че това е бил бърз развой, породен от смяна в държанието на избрани животни “, прибавя вон Страндман.

Съавторът, проф. Дейвид Катлинг (David Catling) обобщава:

„ Кислородът е бил като постепенно пламнал фитил на детонацията на живота. В началото кислородът поддържал живота на дребни гъби, по-късно странни същества, във формата на пица, живеели върху леко окисленото морско дъно. 50 млн. години по-късно гръбначните животни са плували във към този момент наситените с О2 води. Осъзнаването на тези процеси в последна сметка ще ни помогне да разберем допустимо ли е да се зароди живот и на други планети, сходни на Земята. “

Archaeology News Network

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР