Отначало може да ви се стори трудно да отказвате, особено

...
Отначало може да ви се стори трудно да отказвате, особено
Коментари Харесай

Научете се да казвате „не“

Отначало може да ви се стори мъчно да отказвате, изключително в случай че не сте привикнали. Ето някои препоръки, с цел да казвате по-често „ не “:

1. Бъдете ясни и директни . Вашето „ не “ би трябвало да е недвусмислено и изрично. Избягвайте извиненията и оправданията и изразете отхвърли си твърдо и уверено.

2. Обосновете отхвърли си . Може да помогне, в случай че придружите вашето „ не “ с малко пояснение. Така ще покажете, че сте премислили решението си и не отказвате просто от дебелоглав или каприз.

 3. Не подценявайте личната си персона . Помнете, че е значимо да мислите и за себе си. Като казвате по-често „ не “, може да сте сигурни, че ще съхраните времето и силата си.

4. Подреждайте целите си . Помислете добре кои задания и отговорности в действителност са значими и ги степенувайте. Като се концентрирате върху значителното, може да прецените по-точно по кое време да казвате „ не “.     

5. Бъдете невъзмутими. Понякога може да е мъчно да се справите с реакцията на другите на отхвърли си. Научете се да запазвате хладнокръвие и да не се влияете от непознатото мнение. Имате цялостното право да казвате „ не “ и да зачитате личните си потребности.

Като казвате по-често „ не “, вие почитате личните си граници, пазите се от претоварване и отделяте повече време за себе си. Важно е да не пренебрегвате себе си и да задоволявате потребностите си. Затова не се колебайте да отказвате, когато е належащо.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР