Отмяната на втората съдебна инстанция по делата за достъп до

...
Отмяната на втората съдебна инстанция по делата за достъп до
Коментари Харесай

Все повече откази за достъп до информация, все по-малко възможности за контрол

Отмяната на втората правосъдна инстанция по делата за достъп до информация е най-тежкият удар върху публичността, откогато в България има Закон за достъп до информация. Така счита юрист Александър Кашъмов – началник на правния екип на Програма " Достъп до информация " (ПДИ), представен от defakto.bg.

Отмяната на втората правосъдна инстанция стана с ремонти в Административно-процесуалния кодекс (АПК), които са в действие от 1 януари тази година. С тях разглеждането на делата за достъп до информация остават единствено на първа инстанция и без опция за касационно разглеждане. Така решението на първата инстанция е само и дефинитивно. Върху измененията президентът Румен Радев наложи несъгласие, само че то бе отхвърлено в Народното събрание. Оспорване имаше и пред Конституционния съд, само че измененията останаха в действие.

ПДИ показа отчет за положението на достъпа до информация през 2018 година и насочи още няколко рекомендации, които биха създали работата на институциите по-прозрачна, а информацията – по-достъпна. (Пълният текст на отчета - тук).

Все още липсва самостоятелен орган, който да дава отговор за използването на Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), да следи практиките, координира процеса, проучва резултатите, дава насоки за по-добро осъществяване.

Освен това липсва опция за административно обжалване и обжалване пред самостоятелна институция (информационен комисар/комисия), а към този момент с измененията в Административнопроцесуален кодекс няма опция и за втора правосъдна инстанция.

Вече десета година българското държавно управление не подхваща стъпки за присъединение към Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до публични документи (CETS No.205).

" Вече липсва механизъм за уеднаквяване на правосъдната процедура по достъпа до информация, а единственият ефикасен надзор за съблюдаване на това право – правосъдният, е значително отслабен ", счита Кашъмов в коментар за поправките в Административнопроцесуален кодекс.

В същото време, съгласно данните от отчетите на Министерския съвет за положението на администрацията, в които се регистрират и заявките за достъп до информация, броят на отводите се усилва. Докато през 2016 година те са били 501, през 2018 година към този момент са надхвърлили 1000. Развивала се е обаче и правосъдната процедура и през 2018 година над 33 % от отводите са анулирани като незаконосъобразни.

Според юриста, достъпът до информация е антикорупционно средство, а анулацията на втората правосъдна инстанция той съпостави с съдбовно.

" Вариантите са няколко – връщане на втората инстанция, въвеждане на административен надзор или основаването на самостоятелен орган – информативен комисар, за който ПДИ от дълго време упорства ", заключи Кашъмов в коментар за рекомендациите, систематизирани след отчета.

Като други значими законодателни моменти през 2018 година той открои старта на използването на еврорегламента за отбрана на персоналните данни и нуждата правото на достъп до информация да остане обезпечено пълноценно.

" Върховен административен съд е основал обемна и качествена процедура по този въпрос, само че би трябвало да се положат старания за уеднаквяване и съгласуване на тези балансиращи функционалности. Надяваме се, че и Комисията за отбрана на персоналните данни ще играе положителна роля. През последните месеци техни мнения пораждат оптимистични упования ", разяснява юрист Кашъмов.

По думите му, третото законодателно предизвикателство е новият Закон за комерсиалната загадка. Рисковете са отбраната против нелоялните практики в бизнеса да не се трансформира в повсеместна секретност.

" Важно е да се осъзнава, че главната цел на новия закон е да не се разрешава " шпионирането " на съперниците, а не да се пречи на публичността на информацията и да се вкарва ненужна секретност. Публичността на договорите, в които едната страна е държавен орган или общинска институция, остава ", акцентира Кашъмов.

Той насочи и рекомендации към Народното събрание да усъвършенства личните си практики, като съблюдава периодите за разискване и разпоредбите на законодателния развой – да вземем за пример, че предложенията за второ четене не могат напълно да трансформират същността на признатите на първо четене ремонти.

Адвокат Кирил Терзийски от ПДИ показа статистика за жалбите и делата. През 2018 година от програмата са се занимавали с общо 41 тъжби по каузи за достъп до информация, от които 23 на публицисти, 11 – на жители, 6 – на Неправителствени организации, една на политическа партия – " Да, България " против Национална агенция за приходите. В отчета са регистрирани и някои от делата, както и развиването по тях.

Журналисти от " Капитал " да вземем за пример, поискали информация още през 2016 година по ЗДОИ, са завели каузи и през 2018 година са ги спечелили. Те са против министъра на стопанската система, министъра на енергетиката, Министерство на вътрешните работи, Държавен фонд " Земеделие " и Българска банка за развиване.

Общо от постановени 60 правосъдни акта, 50 решения са в интерес на търсещите информация, 9 – в интерес на администрацията.

От ПДИ припомниха и за дело на жител във връзка оповестената от столичния кмет Йорданка Фандъкова 100 хиляди лева санкция на строителния контрол за некачествения ремонт на " Граф Игнатиев ". На отправено заявление по ЗДОИ за даване на документи, доказващи налагането на тази глоба, общината е препратила към личния си уебсайт и направеното там известие. Това дело към този момент е извоювано на първа инстанция, само че общината пуска тъжби и частни тъжби до Върховен административен съд.

Изпълнителният шеф на ПДИ Гергана Жулева посочи, че едвам 10% от проучваните 564 институции са основали система за работа с електронните заявки. Тя предлага да има общ модел на интернет страниците на институциите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР