Отмяната на полет поради внезапна смърт на член на екипажа

...
Отмяната на полет поради внезапна смърт на член на екипажа
Коментари Харесай

Съдът на ЕС: Смърт на член на екипажа не освобождава авиокомпания от обезщетение за пътници

Отмяната на полет заради неочаквана гибел на член на екипажа не освобождава самолетната компания от задължението ѝ да компенсира пасажерите за закъснението, съобщи Съдът на Европейския съюз, представен от " Ройтерс ".

Решението е по отношение на полет на TAP Portugal, който е бил анулиран на 17 юли 2019 година, защото вторият водач е бил открит мъртъв в хотелското си легло по-малко от два часа преди планувания час на политане.

Полетът от 6:05 сутринта от Щутгарт до Лисабон е бил анулиран, защото целият екипаж оповестил, че не е в положение да лети заради шока от случилото се. Пътниците в последна сметка са били превозени до Лисабон от заместващ екипаж със забавяне от повече от 10 часа.

 Групи на хора с увреждания желаят Европейски Съюз да постави завършек на Групи на хора с увреждания желаят Европейски Съюз да постави завършек на " кошмара " при пътуването със аероплан

Няколко пасажери са поискали обезщетение за закъснението, само че TAP е отказала да заплати, потвърждавайки, че гибелта на втория водач е изключително събитие, което я освобождава от задължението да ги компенсира.

Съдът на Европейски Съюз обаче отхвърли този мотив, като сподели, че оправянето с ненадейно неявяване, в това число заради болест или гибел, е " неразривно обвързвано " с планирането на екипажа, което е част от естествените действия на самолетната компания.
Колкото и трагична и последна да е, обстановката при непредвидена гибел не се разграничава от правна позиция от тази, при която полетът не може да бъде изпълнен, когато член на личния състав ненадейно се е разболял малко преди полета, сподели съдът.
" Превозвачът би трябвало да чака сходни непредвидени събития да зародят при планирането на своите екипажи и работното време на своя личен състав. "

Първоначално делото беше отнесено до Областния съд на Щутгарт, който изиска от Съда на Европейски Съюз да пояснява европейския правилник за правата на пасажерите във въздушния превоз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР