Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ Св. Мина“ в ковид болница ...

Обрат: Пловдивската ``Св. Мина`` все пак няма да е ковид болница |.


Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ „Св. Мина“ в ковид болница с нова заповед на РЗИ-Пловдив. Лечебното заведение трябва да редуцира ковид леглата от 137 на 60, тъй като това е обемът, който към момента може да бъде обезпечен. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът на града Анести Тимчев, цитиран от БТА.

Със заповед на директора на РЗИ-Пловдив д-р Ваня Манчева в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние, уточни той.

Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура. Днес е бил получен респираторен апарат. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

„Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизненоважно за някои пациенти“, сподели д-р Калин Калинов, шеф на дирекция "Здравеопазване", и подчерта, че продължава кадровото и техническо обезпечаване на болницата.

Той припомни, че Община Пловдив е изпълнила заповед на РЗИ по разкриване на болнични легла, такива са осигурили и военните в града.

„И двете общински болници са подсигурени с лични предпазни средства за медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с COVID-19. По отношение на МБАЛ „Свети Мина“ се работи за подобряване на техническата и
кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните“, посочи д-р Калин Калинов.

Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ „Свети Мина“ не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница - местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и
персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и др. Въпреки това Община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим.

Промяната в решението настъпи, след като вчера от общинския кризисен щаб съобщиха, че ще водят преговори с НЗОК за финансиране на основните дейности на болницата.

Управителят на общинската COVID болница проф. д-р Петър Петров е информирал, че определените към момента лимити на болницата от НЗОК са крайно недостатъчни за финансиране на дейностите за лечение на пациенти с COVID-19. За да бъде осигурено необходимото лечение при изпълнен капацитет на болницата от 137 легла, средномесечният й лимит трябва да бъде увеличен до 750 хиляди лева. Освен финансовия аспект, лечебното заведение има и проблеми с кадрите и дооборудването.

Неотдавна, за да инспектира трансформирането на "Св. Мина" в ковид болница, пристигна премиерът Бойко Борисов. Той беше посрещнат лично от приетия за лечение от коронавирус кмет Здравко Димитров, който го увери, че всичко с преобразуването на общинската болница за лечение само на ковид е наред.

Източник: offnews.bg