Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ Св. Мина“ в ковид болница

...
Коментари Харесай

Обрат: Пловдивската ``Св. Мина`` все пак няма да е ковид болница |

Отменя се трансформирането на общинската МБАЛ „ Св. Мина “ в ковид болница с нова заповед на РЗИ-Пловдив. Лечебното заведение би трябвало да редуцира ковид леглата от 137 на 60, защото това е размерът, който все още може да бъде гарантиран. Това заяви на ексклузивен брифинг заместник-кметът на града Анести Тимчев, представен от Българска телеграфна агенция.

Със заповед на шефа на РЗИ-Пловдив доктор Ваня Манчева в лечебното заведение би трябвало да бъдат разкрити единствено 60 на брой места за заболели в средно тежко положение, посочи той.

Към момента заетите кревати с лежащо заболели са 59. Продължава оборудването с медицинска инсталация. Днес е бил получен респираторен уред. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

„ Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на лечебните заведения и по-бързото диагностициране, което е жизненоважно за някои пациенти “, показа д-р Калин Калинов, началник на дирекция " Здравеопазване ", и акцентира, че продължава кадровото и техническо застраховане на болницата.

Той напомни, че Община Пловдив е изпълнила заповед на РЗИ по разкриване на болнични кревати, такива са обезпечили и военните в града.

„ И двете общински лечебни заведения са подсигурени с персонални защитни средства за медицинските експерти, които са на първа линия в битката с COVID-19. По отношение на МБАЛ „ Свети Мина “ се работи за възстановяване на техническата и
кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните “, уточни доктор Калин Калинов.

Той напомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ „ Свети Мина “ не дава отговор на условията да бъде инфекциозна болница - местоположението ѝ не е уместно, не разполага с задоволително съоръжение и
личен състав, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и др. Въпреки това Община Пловдив е направила нужното за превеждане на болницата в нужния работен режим.

Промяната в решението настъпи, откакто през вчерашния ден от общинския спешен щаб съобщиха, че ще водят договаряния с НЗОК за финансиране на главните действия на болничното заведение.

Управителят на общинската Коронавирус болница проф. доктор Петър Петров е уведомил, че избраните все още предели на болничното заведение от НЗОК са извънредно незадоволителни за финансиране на дейностите за лекуване на пациенти с COVID-19. За да бъде обезпечено нужното лекуване при изпълнен потенциал на болничното заведение от 137 кревати, средномесечният й предел би трябвало да бъде повишен до 750 хиляди лв.. Освен финансовия аспект, лечебното заведение има и проблеми с фрагментите и дооборудването.

Неотдавна, с цел да инспектира трансформирането на " Св. Мина " в коронавирус болница, дойде министър председателят Бойко Борисов. Той беше посрещнат персонално от признатия за лекуване от ковид кмет Здравко Димитров, който го увери, че всичко с преобразуването на общинската болница за лекуване единствено на коронавирус е наред.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР