Отменя се спорната наредба, която предизвика протест на автоинструктори днес

...
Отменя се спорната наредба, която предизвика протест на автоинструктори днес
Коментари Харесай

Спират наредбата за увеличаване на часовете за кормуване

Отменя се противоречивата разпоредба, която провокира митинг на автоинструктори през днешния ден в центъра на София. Това стана, откакто протестиращите се срещнаха с министрите на превоза и на образованието. Наредбата планува нарастване на часовете по кормуване от 31 на 42, въвеждането на джипиес надзор в колите, а преди всеки час за шофиране инструктор и кандидат-шофьор да си вършат обща фотография, с цел да потвърдят, че няма фиктивно надписване на часове.

Над 400 образователни автомобила се включиха в днешния митинг на площад Батенберг. "

Автоинструктори желаеха тяхното лицензиране да се прави от просветното министерство, а не от транспортното и още:

Дойчо Пеев - автоинструктор: Не сме съгласни с така наречен селфи с инструктора.Мирослава Футекова - автоинструктор: Увеличението на часовете с 10 часа няма да промени нищо, някои имат потребност от повече часове, други - от по-малко.
От Института за пътна сигурност поддържаха инструкторите.
Инж. Богдан Милчев - институт за пътна сигурност: Ние считаме, че първо би трябвало да се промени изпитът и изпитът е този, който ще ни покаже какъв брой са нужни да бъдат часовете, тъй като сега 75% от всички водачи взимат шофьорския си изпит от първия път.
Според КАТ обаче младите водачи са най-честите причинители на произшествия. Поредният очевиден случай е от тази заран. 18-годишно момиче катастрофира след приложимост на амфетамини, с едвам 6 месеца опит зад кормилото. На 12 януари пък 19-годишен почина на пътя Плевен - Троян, след падне в бездна. От Пътна полиция приканиха за по-добро качество на образованието.
Инспектор Лъчезар Близнаков,,,Пътна полиция " ГДНП: Нека да ги управляват непрекъснато до момента в който ръководят. Докато се убедят, че те в действителност са добили привички и могат да оцелеят на пътя. Те са безусловно пресни водачи.
След две поредни срещи на протестиращи, първо с просветния министър Красимир Вълчев, а по-късно и с транспортния Росен Желязков, беше решено да се анулира противоречивата разпоредба и да се образува работна група с съответни задания:
Малина Крумова, Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата ": Да се посочи какъв би трябвало да е изпитът, какво би трябвало да е образованието, какви да са нужните ограничения доста по-широко отвън провеждането на образованието, контрола върху образованието.
До седмица новата работна група би трябвало да стартира работа.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР