Отменя се посещението на министъра на външните работи на Русия

...
Отменя се посещението на министъра на външните работи на Русия
Коментари Харесай

Отмениха посещението на Лавров в Сърбия

Отменя се визитата на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров в Сърбия , което беше планувано за 6 и7 юни. Причинате е отводът на България, Северна Македония и Черна гора да отворят въздушното си пространство за самолета на съветския посланик, оповестиха от съветското министерство на външните работи.

България, Република Северна Македония и Черна гора са отказали да разрешат достъп до въздушното си пространство на самолета с съветския външен министър Сергей Лавров, който трябваше да организира двудневна аудиенция в Белград на 6-и и 7-и юни. Това са удостоверили от Министерството на външните работи на Русия пред организация " Интерфакс ". Лавров трябваше да се срещне в Белград с президента, премиера, ръководителя на Народното събрание и сръбския патриарх.

От Москва разясниха отхвърли на трите страни да пропуснат самолета през въздушното си пространство шеговито: " нашата дипломация към момента не е овладяла способността да се телепортира ".

Пред италианския ефирен канал La7 представителят на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи, че " държавите-членки на Европейски Съюз и НАТО затвориха въздушното пространство, затваряйки още един канал за връзка ".

От офиса на сръбския президент отхвърлиха коментар. За през днешния ден е планувана среща на Вучич с посланика на Русия в Белград.

По-рано съветският дипломат в София Елеонора Митрофанова удостовери пред ТАСС, че българските управляващи не са разрешили на самолета с Лавров да прелети над България. Първи информацията за отхвърли от София, Скопие и Подгорица пуснаха сръбските издания " Вечерне новости " и " Данас ".

Държавната телевизия РТС отбелязва единствено, че визитата на Лавров не е несъмнено и че президентът на Сърбия Александър Вучич ще насочи послание към сънародниците си на следващия ден вечерта.

Европейският съюз забрани прелитането на самолети на съветски авиолинии над страните-членки още в края на февруари - броени дни след съветското нахлуване над Украйна
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР