Отменя се оправдателната присъда на лекаря Иван Димитров, който е

...
Отменя се оправдателната присъда на лекаря Иван Димитров, който е
Коментари Харесай

Отмениха оправдателната присъда на лекаря, убил Жоро Плъха, и му дадоха условна

Отменя се оправдателната присъда на лекаря Иван Димитров, който е упрекнат за убийството на Георги Джевизов - Плъха, оповестиха от Пловдивския апелативен съд.
Още по темата
През 2019 година доктор Иван Димитров беше оневинен от Окръжния съд в Пловдив за това, че на 2 март 2018 година при изискванията на превишаване рамките на неизбежна защита простреля с нелегално притежаван револвер Георги Джевизов, който заварил да краде в гаража му малко след среднощ. След убийството в Пловдив имаше многочислени митинги в отбрана на рентгенолога.

Впоследствие апелативният съд върна делото за доизясняване на фактическата конюнктура, а в края на септември т.г. нов състав на Окръжния съд оправда доктор Димитров. Магистратите заключиха, че убийството е станало при неизбежна самозащита.

Така делото още веднъж стигна до Пловдивския апелативен съд, който през днешния ден призна за отговорен рентгенолога.

В останалата част от обвиняването, в която лекарят е приет за отговорен в държането на огнестрелното оръжие и муниции, без да има за това съответно позволение, за което е наказан на две години отнемане от независимост, присъдата е доказана.

На подсъдимия е несъмнено едно общо най-тежко наказване от две години и шест месеца отнемане от независимост, осъществяването на което е отсрочено /условно/ с изпитателен период от четири години.

След прочитането на присъдата, апелативните съдии изложиха в обобщение претекстовете си към нея, които в период ще бъдат направени по планувания в закона ред. В залата те показаха следното:

Делото се гледа наново от Пловдивския апелативен съд. Първият път Окръжният съд е приел, че подсъдимият държал огнестрелно оръжие и муниции, без да има за това позволение и го е осъдил на две години отнемане от независимост, условно с изпитателен период от три години. По отношение на обвиняването за ликвидиране, осъществено при превишаване рамките на неизбежната защита, подсъдимият е приет за почтен и оневинен. Прието е съществуването на неизбежна защита. Производството тогава е извършено по реда на съкратеното правосъдно разследване.

Тази присъда е анулирана от Пловдивския апелативен съд и делото върнато за ново разглеждане от различен състав, заради позволени основни процесуални нарушавания.

Сега, при повторното разглеждане, делото е протекло по общия ред. Окръжният съд още веднъж е приел, че подсъдимият е осъществил състава на закононарушението, обвързвано с държането на огнестрелното оръжие и муниции, без да има за това съответно позволение, за което е наказан на две години отнемане от независимост, условно с тригодишен изпитателен период. Иван Димитров е оневинен по обвиняването за убийството, осъществено при превишаване рамките на неизбежната защита. Отново е изработен извод, че той е работил при неизбежна защита.

Апелативните съдии категорично подчертаха, че прокуратурата в митинга е поискала условно наказване, при смекчаващи отговорността условия. В случая наказването е несъмнено в междинния размер, очакван в закона, въз основа жалбата на околните на Плъха, които са поискали то да бъде несъмнено при съществуване на отегчаващи отговорността условия.

За противозаконното владение на огнестрелно оръжие и муниции, наказването е несъмнено в минимално планувания размер. По отношение на него няма митинг.

Присъдата предстои на обжалване или митинг в 15-дневен период от през днешния ден пред Върховния касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР