Отменен два пъти, поради пандемичната обстановка, Международният фестивал на монодрамата

...
Отменен два пъти, поради пандемичната обстановка, Международният фестивал на монодрамата
Коментари Харесай

`Соло акт` фест превзема Габрово през април |

Отменен два пъти, заради пандемичната конюнктура, Международният фестивал на монодрамата „ Соло акт “ ще стартира на 2 април 2022 година в Габрово. Това ще бъде VIII-то издание на фестивала, който има конкурсен темперамент и ще продължи до 7 април, в това число. Организатор на събитието е Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “. То ще се организира на сцените на габровския спектакъл, Държавен куклен спектакъл - Габрово, зала „ Възрждане “ и Спортна зала „ Орловец “. Организаторите дават обещание да показват на публиката най-хубавото от моноспектаклите през последните три години.

Форумът е правоприемник на досегашния фестивал на спектаклите с един артист „ BGMOT “. В сегашния му вид освен името, само че и визията са напълно изменени. Познатият знак на събитието – котката, е сменен с облика на петел. Замяната се постанова, с цел да не се обърква с различен известен габровски знак – карнавалната котка. В новата визия е включено леко мигане към изпълнителското изкуство, част от което е и актьорската специалност.

Фестивалът на монодрамата се организира всяка четна година, а това синхронизира актуалното VIII издание с фестивалните обичаи на габровския спектакъл. През 2020 година събитието беше анулирано, поради пандемичната конюнктура, провокирана от Ковид-19 и планувано за идната година. През 2021 година „ Соло Акт “ още веднъж беше анулиран по същите аргументи, с цел да се стигне до неговата действителна година на осъществяване – 2022.

Програмата на „ Соло Акт 2022 “ предлага общо 13 представления, от които 11 гостуващи на габровска сцена. От тях две са задгранични – от Украйна и Република Косово. Участниците във фестивала са Народен спектакъл „ Иван Вазов “, Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов “, Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов “ – Пловдив, Държавен куклен спектакъл – Пловдив, Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “ – Сливен, Драматично-куклен спектакъл „ Иван Димов “ – Хасково, Театрална къща „ Мим Арт “, Puppet’s Lab, „ МаскАрт “ – Пловдив, Николаевският научен живописен трагичен спектакъл от Украйна, Ментор Зумбераж от Република Косово и домакините от държавна такса „ Рачо Стоянов “.

Какво може да гледа публиката в първите три дни на фестивала? Официалното разкриване ще бъде на 2 април от 18.00 часа на сцената на държавна такса „ Рачо Стоянов “ с габровския моноспектакъл „ Мечтата на Наташа “. Режисьор на постановката е Ана Батева, а в ролята ще забележим актрисата от габровската натрупа Поля Йорданова. За тази роля тя е отличена с „ ИКАР 2021 “ в категория „ дебют “ и премията „ най-хубава актриса “ от XII-я Международен фестивал „ МоноАкт “ в Печ, Косово, 2020 година Представлението се концентрира върху проблемите на младежите, лишени от родителска грижа, по какъв начин неналичието на обич се отразява на междуличностните им взаимоотношения с другите, за невъзможността им да се осъществят пълноценно в живота.

Същата вечер, от 19.30 часа на сцената в Спортна зала „ Орловец “ ще стартира авторският театър на Камен Донев – „ Лекция №3: Възгледите на един преподавател за силата на словото “. Постановката е продукция на Драматичен спектакъл „ Н. О. Масалитинов “ – Пловдив. Това е третият моноспектакъл от поредицата „ Възгледите на един преподавател “ на Камен Донев. Във фокуса на представлението е силата на словото - неговото наличие, форма, планове и видоизменения, по какъв начин словесността става основополагаща за извисяването на човешкия дух.

В неделния 3 април от 12.00 часа стартира детският моноспектакъл „ Не си търси белята “ на огромна сцена в държавна такса „ Рачо Стоянов “. Постановката е на Държавен куклен спектакъл – Пловдив и е подобаваща за деца от 3 до 9 години. Автор е Александър Михайлов, режисьор - Ваня Иванова, с присъединяване на Ивелин Николов. Това е историята за дребното паяче Пипо, което се откъсва от нишката си и претърпява доста, до момента в който откри другар – мравката Жоро. Освен тях на сцената ще се появят още доста герои от царството на насекомите, както и елфът Игнат.

Същия ден от 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър-Габрово ще стартира моноспектакълът „ Писмо до руско другаче “. Театрална къща „ Мим арт “ показва постановката под режисурата на Николай Гундеров. Ролите се извършват от Алексанъдр Валериев. Моноспектакълът е основан по пиесата „ Хористи “ от Николай Гундеров и Димитър Събов. Представление, в което социалистическото минало на Народна република България е оценено, премислено и разказано през погледа на комичното и сатиричното. Постановката е отличена с премията за българска драматургия от Международния фестивал „ Нова българска драма ” и националната премия за комедия на Студио „ Диалог ” в Чехия.

Вечерта на 3 април от 20.00 часа на сцената на габровския спектакъл ще стартира „ Полетът на къртицата “. Моноспектакъл на Полина Христова с режисьор Веселка Кунчева. Представлението е на Puppet’s Lab. Според основателите му това е „ пояснение в обич към страховете, които си сътворяваме. Отглеждаме ги като дребни деца, храним ги с душите си, с фантазиите си, с копнежите си. Докато не пораснат и не ни обхванат “.

В понеделник, 4 април уредниците са предвидели два спектакъла. От 18.00 часа стартира представлението „ Изповед “ в зала „ Възраждане “. Това е моноспектакъл на Андрей Карай, с създател и режисьор Сергей Павлюк. Постановката е на Николаевския научен живописен трагичен спектакъл от Украйна.

В 20.00 часа на сцената на габровския спектакъл стартира моноспектакълът на Христо Шопов „ Не е за телефон “. Комедия от Лиза Шопова и Елин Рахнев, с режисьор Лиза Шопова. Постановката е на Драматично-куклен спектакъл „ Иван Димов “ – Хасково. В „ Не е за телефон “ всичко се взема решение по телефона. Персонажът на Христо Шопов е подготвен да ви обезпечи всичко, от което се нуждаете. Нищо, че той самият е на кръстопът, живее на лизинг, а любовта му се изплъзва.

Цялата стратегия на Международния фестивал на монодрамата „ Соло акт “ може да бъде забелязана на интернет страницата на габровския трагичен спектакъл.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР