Отливането на златна монета с Рождество Христово, 15 сребърни и

...
Отливането на златна монета с Рождество Христово, 15 сребърни и
Коментари Харесай

Една златна, 15 сребърни и една медна монета ще отсече БНБ до 2021 г.

Отливането на златна монета с Рождество Христово, 15 сребърни и една медна монета възнамерява да пусне в обращение Българската национална банка до 2021 година, реши управителният съвет на централната банка.

През идващите три години - от 2019 до 2021, би трябвало да бъдат излязат 17 възпоменателни монети, написа в предварителната Монетна стратегия на централната банка, заяви Българска народна банка, представена от " Инвестор ".

През януари следващата година е планувано отливането на сребърна десетолевка по случай семейството на Пловдив като европейска столица на културата.

През юни би трябвало да излезе сребърна монета от 10 лв. от поредицата „ Именити българи ” с тема „ Българско Възраждане ”с облиците на Евлоги и Христо Георгиеви.

За септември е планувано да излязат сребърни възпоменателни монети с номинал 10 лв. за отбелязване на 150 години Българска академия на науките, а от поредицата с християнски претекстове „ Български църкви и манастири ” тематично е определен Дряновският манастир.

През 2020 година би трябвало да да се пусне в обращение сребърна монета с нанесено отчасти позлатяване с облика на цар Калоян от историческата поредност Средновековни български владетели.

От поредицата „ Етнография ”, която пресъздава български обичаи и традиции, Монетният двор би трябвало да отлее сребърна монета с кукери.

По случай 125 години от рождението на Гео Милев ще бъде отлята възпоменателна медна монета в поредицата „ Именити българи ”, с която ще се означи приносът на забележителния български създател.

През 2020 година Българска народна банка ще пусне в обращение златна монета „ Рождество Христово " от поредицата „ Християнство ” като част от тематиката, обвързвана с „ Българска иконография ”.

За 2021 година са планувани да излязат възпоменателни сребърни пари с нанесено отчасти позлатяване с облика на хан Омуртаг от историческата поредност „ Средновековни български владетели ”.

Сребърната монета „ Нестинарство ” е от поредицата „ Етнография ”, с която се разпространяват български обичаи и традиции.

Същият доблестен метал ще бъде употребен за направата на монети с облика на Георги Сава Раковски по случай 200 години от рождението на именития българин.

Сребърна монета ще излезе и за стогодишния празник на Националната музикална академия. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР