Отличничка още от 2009 г. е и Галина Пейчева-Митева. Тя

...
Отличничка още от 2009 г. е и Галина Пейчева-Митева. Тя
Коментари Харесай

Зърнарските наследници пръскат по над милион за тоалети, чанти и обувки годишно

Отличничка още от 2009 година е и Галина Пейчева-Митева. Тя е щерка на скандалния зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев, прочут още като чичо Митко, стартиран от царската партия в кабинета на Сергей Станишев. Той, да напомним, отговаряше за европейските стратегии във ведомството, а щерка му се облажи тогава с над 1,5 млн. лв. от Брюксел, като не стана и дума за спор на ползи. Младата производителка беше спечелила и евросубсидия по САПАРД за над 1,320 млн. лева за закупуване на земеделска техника за развъждане на пшеница.

 

Галина Пейчева взема най-вече пари като физическо лице в тези години. Дори от ОЛАФ тогава подозират, че тя надали обработва въпросните земи, даже специалисти предизвестяват Европейската комисия да бди с двете очи, когато праща пари в София.

 

На собствен ред чичо Митко дава отговор на обвиняванията, че щерка му се труди почтено и заслужава дотациите. Твърди още, че персонално той нямал нищо общо с бизнеса на предприемчивата си дъщеря. Да, няма по какъв начин да не му повярваме! Още повече че до момента в който чичо Митко е в министерството, и не по-малко работливата му брачна половинка Халина Малецка-Пейчева съумява да вземе над 1,657 млн. лв.. Днес тези пари от Европейски Съюз са стигнали близо 10 млн. лева

 

Изчислено е, че по това време извънредно работното семейство получава и над 23 млн. лева по 26 публични поръчки, като замяна на водопроводи, създаване на тротоари, ремонт на улици, доставка на инертни материали и така нататък, все по програмата за развиване на селските региони. Рамо до рамо с министерската щерка в усвояването на парите от Брюксел за земеделие е и прословутият кмет пандизчия Ценко Чоков от с. Галиче. При него прави усещане, че дотациите вървят и до момента в който той излежава присъда в пандиза.

Енергичният Чоков изкусно е избавил компаниите от името си, като е трансферирал земеделския си бизнес на подставено лице. При това всичко е направено малко преди КПКОНПИ да посегне към благосъстоянието на семейството.

 

Огромна част от нивите, които Чоков има или обработва под аренда, дружно с трактори и комбайни, се оказват в новосъздадената компания „ Хавок ”, чийто притежател е някой си Павел Петков. Той, споделят, бил жител на краен квартал във Враца и имал съществени проблеми с алкохола и парите

 

Какво от това, нали шеф на компанията е Спас, синът на Ценко Чоков. При това единствено Спас има право да подписва документи и да се разпорежда с насъбраните над 2 млн. лв. във фирмените сметки. За две години, безусловно от нищото, пионката на Ценко Чоков към този момент обработва 7145 декара аграрни земи край Галиче, а дотациите от Европейски Съюз са 407 884 лв..

 

Яростен герой против вноса на украинско зърно в този момент е и депутатът от ГЕРБ с висше земеделско обучение Гюнай Хюсмен, който владее и управлява земеделието, а и освен, в цяла Разградска област от години. При това като феодал се е настанил в кичозен палат в село Малък Поровец, архитектурно знамение на мутробарока. Гюнай Хюсмен сега е хем народен представител от ГЕРБ, които позволиха вноса на украинско зърно, хем е протестиращ зърнар.

 

Семейните му компании са прибрали над 20 млн. лв. от 2008 до 2022 година, като над 11 млн. лв. са влезнали в „ Караджа-Фаг ” и още над 9 млн. лева - в „ Северагро ”.

При такива приходи не е изненада, че Гюнай Хюсмен е депутатът с най-скъп автомобил. Бившият регионален шеф на Разград е заявил, че има мерцедес за над 319 хиляди лева

 

Зърнари с изумителни облаги в десетки милиони лв. са и братя Иван и Илко Павлови от Генерал Тошево. По обучение те са зооинженери и първи арендатори в Добруджа, които стартират да наемат земя още през 1990 година, а през днешния ден хора от региона настояват, че една трета от Добруджа е тяхна. Славят се и като положителни другари на президента Румен Радев, който постоянно се отбива на вечеря в техните чифлици, когато пътува из региона.

 

Нищо, че в устрема си към облаги братята нямат особени угризения, когато унищожават гнездовата колония на корморани в региона на Дуранкулашкото езеро. Еколози засичат през 2020 година, че всички дървета, където гнездят птиците, са изсечени и готови за транспортиране. При това специалистите изрично показват, че това е дело на братята. Затова пък всичко по-късно е покрито, а синът на Иван Павлов – Христо, е прочут като основния гербаджия в Генерал Тошево.

 

Не е за подценяване и фактът, че олигарсите Илко и Иван Павлови от години показват огромното си благосъстояние, обилно захранвано и с десетки милиони от Брюксел, с което очевидно се преценяват органите на реда и правораздаването в региона. Земеделците от Генерал Тошево през днешния ден могат да се похвалят със супер първокласна частна резиденция, паралелно с двореца на румънската кралица Мария. Братята имат и едни от най-скъпите коли в страната, също и яхти, самолети, като първата „ Чесна “ купуват още през 2000 година, а съгласно мълвата имат и свои покои на Малдивите и даже преди години бетонират и резервата Яйла.

 

Сред най-големите притежатели на земи в България е и Тенчо Шиков, чийто татко Лъчезар Шиков е изтъкнат кадър на Държавна сигурност и Българска социалистическа партия. След като се разделя със столетницата, бащата се трансферира към придвижването „ Социалдемократи ”, които предходната година бяха мандатоносители на „ Продължаваме промяната ”. До измененията през 1989 година Шиков е в редиците на висшата партийна номенклатура. Той е съветски ученик и му е поверено управлението на военния цех „ Арсенал ” в Казанлък. След преврата против Тодор Живков Шиков е определен за член на висшия партиен съвет, паралелно с митични фигури като ген. Любен Гоцев. Става и народен представител във Великото национално заседание. Паралелно с това подхваща частен бизнес.

 

Сред компаниите му е земеделското сдружение „ Ангора “. Там Шиков е изпълнителен шеф, а е акционер в скандално прочулата се по време на държавното управление на Жан Виденов „ Евроенерджи “. Близката до Красимир Премянов формация съумява да се забърка в голям брой банкови афери и покупко-продажби с страната. Сред тях е и рафинерията „ Плама Плевен “, която „ Евроенерджи “ купува с обещания за големи вложения и обновяване на работата. Вместо това рафинерията е дефинитивно източена от алените приятели. След разразилия се скандал Лъчезар Шиков се потапя надълбоко, само че няколко години по-късно на бизнес фронта изплува синът му Тенчо. За негативно време аленият правоприемник съумява да изкупи съвсем 1 млн. декара ниви. Това го трансформира в един от най-големите притежатели на лична земя в България незабавно след страната. Към днешна дата цената на декар е над 1 000 лева, което прави фамилия Шикови публично милиардери.

 

Парите за покупките си Тенчо Шиков изкарва посредством мистериозни трансгранични покупко-продажби, които съгласно финансисти припомнят за схеми за узаконяване на изнесените преди измененията „ червени капитали “. В основата на схемата е компания „ Ромфарм Компани “, която държи фабрики за медикаменти в Румъния и изнася илачи за Русия, а облагите от покупко-продажбите стигат до 100%. Това е извънредно нетипично за фармацевтичния бизнес, настояват специалисти. Изкараните в Русия стотици милиони облаги се пренасочват към България посредством комплицирана скица от компании. Стигнали до „ Ромфарм Компани ”, парите мигновено се влагат в покупка на аграрни земи.

 

Освен че цената на нивите всяка година се подвига, притежателите получават и солидни дотации на декар от Европейски Съюз. Годишно става дума за десетки милиони евро. Земеделските компании на Шикови са взели над 70 млн. лв. от Брюксел. Сумата е относително скромна, тъй като младият Шиков не обработва персонално земите, а ги дава чартърен, само че пък прибира солидни аренди. При милион декара и междинна аренда от 100 лв. можем да сметнем за какви галактически облаги става дума. Сред най-големите получатели на аграрни дотации са компаниите „ Краси ” и „ Евроагроимпекс ”, които се ръководят от децата на търновския предприемач Младен Милков. Той е задържан през 2010 година в акция „ Недосегаемите ” поради основаната от него голяма скица за точене на Данък добавена стойност. Само през 2021 година наследниците на данъчния лъжец са прибрали над 5,5 мин лв. дотации.

 

Аферите с помощите за земеделците стартират още от времената на предприсъединителните фондове, напомнят специалисти и допълват, че тогава парите са раздавани единствено по политическа линия. Така се основават богати земеделци, които по-късно се трансформират в мощни арендатори, по този начин наречените зърнари. В тези години не са една и две историите за побоища и принуждение на полето, когато благодарение на локални мутри дребните стопани са заставени да си трансферират земите на лица от калибъра на сегашните топ получатели на евросубсидии за земеделие. Другият метод за „ уедряване ” на земята са подправянето на нотариални актове, каквито образци има в обилие от близката история.

 

През 90-те години и при започване на 2000 година земята в България в по-голямата си част пустее и е цялостна с магарешки тръни. Днес ситуацията е друго, а в опит да се прилапат парите от Брюксел зърнарите заявяват, че обработват всеки свободен метър. Дали е тъкмо по този начин, е друга история. Преди няколко години Европейски Съюз вкара ограничаване всеки производител да получава най-много 300 000 евро дотации. Целта е да се спре подпомагането на земеделските картели, които така и така изкарват задоволително положителни облаги, а парите да отидат при дребните производители. Зърнарите се изхитриха и небрежно раздробиха земите си на десетки компании, благосъстоятелност на деца, сестра, братя и съпруги. Макар тази съгласуваност да е очевАдна, в земеделското министерство се вършат на две и половина и не я виждат. Така България е единствената страна в Европейски Съюз с неприети правила по какъв начин да се разпознават обвързваните компании и по този метод шепа олигарси не престават да прибират големия къс от Брюксел, а дребните производители с право се оплакват, че едвам оцеляват.

 

За първи път зърнарите заплашиха с трактори през 2012 година по време на митингите за цената на тока. Тогава обаче се стигна до осветление на „ майбасите “ им, само че страната клекна и даже им обезпечи нова помощ отвън европейските средства – с държавно решение освободи от данък бензина, който употребяват тракторите и комбайните. Това им спести над 200 млн. лв. спомагателни разноски на година.

 

При такива преференции не е инцидентно, че единствено за предходната година земеделците са си докарали над 2.5 милиарда облаги, както разгласи акад. Николай Денков.

Източник: Уикенд, crimesbg.com

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР