Отличията се дават по повод дейностите на откритите археологически разкопки

...
Отличията се дават по повод дейностите на откритите археологически разкопки
Коментари Харесай

Община Видин и РИМ с награди „Чудесата на България“ за 2022 година

Отличията се дават във връзка дейностите на откритите археологически разкопки на античния град Бонония.

Наградите бяха връчени на кмета на Видин доктор Цветан Ценков и на шефа на Регионалния исторически музей Христина Кирилова от проф. Христо Смоленов по време на форума „ Бранд България – докосни чудесата “, който се състоя през днешния ден в София.

Събитието се провежда от националната акция на медия „ Стандарт “ „ Чудесата на България “, във връзка 30-годишнината на медията, в партньорство с Националния ръб по туризъм. Това е втората интернационална конференция от поредицата „ Култура и бизнес дружно в цифровия свят “.

„ Старопрестолен Видин, който се гордее със своята многопластова история, със забележителните си исторически и културни монументи заслужава ослепително бъдеще. Моите и на общинското управление старания са той да влезе в предпазените градове на ЮНЕСКО и имам вяра, че това в действителност ще се случи, изключително след връчването на тази влиятелна премия “ – съобщи доктор Цветан Ценков, откакто одобри наградата.

Форумът „ Бранд България “ се организира със специфичното присъединяване на Илияна Йотова – вицепрезидент на България и патрон на акцията „ Чудесата на България “, Мария Габриел – еврокомисар, комисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта и Пийт Яспърт, вицепрезидент на „ Европа Ностра “, европейски сътрудник на акцията „ Чудесата на България “. На конференцията участваха ръководителят на Народното събрание Вежди Рашидов, служебният министър на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на туризма и на културата проф. Мариела Модева и доцент Пламен Славов, представители на държавната и локалната власт, на бизнеса, на неправителствени организации, учени и други

С връчените награди за откритите разкопки на антична Бонония се цели да бъде фокусирано вниманието върху значимия археологически обект и той да бъде включен в листата на международното културно завещание на ЮНЕСКО.

Годишните награди „ Чудесата на България “ отличават най-хубавите планове за цифровизация, разпространение, запазване, предпазване, развиване на културното завещание, най-значимите археологически открития, както и най-хубавите планове по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР