Отличен е с награди за най-добър дизайн от iF Design

...
Отличен е с награди за най-добър дизайн от iF Design
Коментари Харесай

Asus ROG Zephyrus GX501 - уникален и мощен

Отличен е с награди за най-хубав дизайн от iF Design Awards, Good Design Awards и CES Innovation Awards. ROG Zephyrus GX501 на Asus явно е хубав геймърски преносим компютър. В композиция с хардуера, побран в него, Zephyrus в действителност е впечатляващ – и извън, и от вътрешната страна
Още нещо, което e тази машина. Тя е най-тънкият геймърски преносим компютър с NVIDIA GeForce GTX 1080. Всъщност с дебелина под 1,8 см и тегло 2,2 кг, Asus ROG Zephyrus е не просто най-тънкият геймърски преносим компютър, a попада в параметрите на клас ултрабук, с което Asus показва опциите на технологията Max-Q на Nvidia по-добре от всеки различен производител.



Тук отваряме скоба, с цел да кажем няколко думи за Max-Q. Представена на Computex 2017, новата спецификация на Nvidia направи допустимо конфигурирането на лек, тъничък (18 мм) и студен геймърски преносим компютър с най-мощните графични процесори на компанията (като GeForce GTX 1080, 1070 или 1060).
И ето го ROG Zephyrus GX501 с шаси сред 16,9 и 17,9 мм, приковаващ погледа с бронзирания кант, набраздения алуминиев дизайн на капака и логото на ROG, което, несъмнено, свети в алено, и вниманието с съставни елементи като GeForce GTX 1080 с 8GB VRAM, процесор Intel Core i7 от седмо потомство с тактова периодичност 2.8GHz, 16GB RAM и 512GB SSD.


Или другояче казано машина за гейминг с убийствени параметри в зрелищно тяло, което допуска използването й на всички места и за всевъзможни цели – една от главните аргументи, заради които човек се оборудва с преносим компютър, а не с десктоп компютър.
Asus имат претенцията, че са конструирали ултратънък геймърски преносим компютър, без да вършат каквито и да било взаимни отстъпки, а прекарването от съприкосновението с ROG Zephyrus, който имах опция да употребявам и в няколко пътувания по работа, в които ми се постановяваше да пиша много, го удостоверява.

Доста от хората, търсещи нова машина се тормозят, когато видят ROG Zephyrus на картинка. Дали ще е комфортен? Не е ли клавиатурата ситуирана необичайно? Такива бяха и моите мисли в полза на истината. Само след няколко часово прилагане обаче осъзнах, че новаторският дизайн на ROG Zephyrus най-малко за мен е един от най-подходящите. По отличен метод той повтаряше възприятието на комфортната ми клавиатура в офиса. Липсата на т. нар „arm rest“ прави по този начин, че използването му в действителност не наподобява на това, което имате с различен преносим компютър. Но пък се приближава най-вече до чувството при настолна машина – такава, с която съм привикнал.
Това точно е и може би най-интересното решение в дизайна на Zephyrus. Системата за дейна аеродинамика (Active Aerodynamic System)
Повдигайки капака на преносимия компютър, на дъното му се отваря секция, което в композиция с технологията на Asus AeroAccelerator обезпечава 32% по-добра циркулация на въздуха и 20% по-добро изстудяване. И защото тихата работа на машината елементарно може да накара човек да не помни този факт, в преносимия сегмент са сложени LED светлини, чието отражение в повърхността, върху която е сложена преносимия компютър, поддържа търсения от Asus „ Уау “ резултат.



С четири обичайни USB 3.0 врата, Thunderbolt 3 USB Type-C порт, HDMI и жак за слушалки Zephyrus GX501 надали може да разочарова някого във връзка с портовете. Да, при толкоз тъничък корпус, съществуването на Ethernet порт е невероятно, само че по тази причина пък от Asus са се погрижили да включват в комплекта и USB към Ethernet адаптер.
Пълното ревю на Zephyrus GX501 можете да прочетете тук
И тук идва моментът да отворим и стартираме Zephyrus, с цел да забележим какво е възприятието да играеш, гледаш филми, търсиш в интернет и въобще да правиш всичко, което човек желае или би трябвало да може да прави на преносимия компютър си, смятайки, че след всички положени старания от страна на Asus и Nvidia за редукция на размера и тежестта на портативните компютри, на които могат да бъдат играни най-новите и взискателни откъм хардуер видеоигри, концепцията е точно тази – да е освен това от геймърски преносим компютър.
Подобно на множеството геймърски портативни компютри, Zephyrus има 15.6″ full-HD (1920×1080) 120Hz екран със 1080p прогресивно сканиране, което, в композиция с технологията Nvidia’s G-Sync, подсигурява безметежно преживяване както във връзка с представянето, по този начин и на зрителните ъгли и цветовете.
Когато пристигна ред да се информирате за последните вести от света на технологиите или да прегледате пощата си, установявате, че резолюцията на екрана е идеална и за работа. Освен  това компютърът поддържа с лекост 100fps (тестван с Overwatch и Rise of the Tomb Raider) даже при оптимално напомпани настройки, като в това време остава извънредно спокоен и студен на досег, даже след Battlefield 1 в мрежа с 64-ма играчи.



А в този момент, при положение, че четете този текст от преносим компютър, повдигнете дланите си и ги сложете на повърхността, върху която е подложен, тъй че пръстите ви да се явяват почти от двете страни на тъчпада. Ето, това е чувството от контакта с клавиатурата на Zephyrus, чийто кийборд е изтеглен напред, с цел да може да се обезпечи повече пространство за хардуера и охладителната система откъм гърба. Резултатът несъмнено е забавен. И ексцентричен.

Ако сте привикнали прекалено много с използването на преносим компютър, първоначално може и да ви е малко неуодбно, или най-малко първоначално, което не е изненадващо, като се има поради, че човек се нуждае от време за акомодация и при надалеч по-дребни промени като нова мишка или настройка на бутоните. Да, гумената приставка, включена в комплекта, на която въпреки всичко да можете да сложите дланите си, ненапълно взема решение казуса, само че сигурно ще ви бъде нужно време, с цел да свикнете. Всичко това обаче имам вяра ще стане бързо, а и най-малко за мен – много по прелестно разположение, което ви лишава от страстта непрекъснато да натискате корпуса на преносимия компютър, да го „разскърцвате“ след време – за моделите с пластамаса.
Тракпадът също е доста забавен
Той е преместен на мястото, където всекидневно се намира numpad панелът. Всъщност, тракпадът (Windows Precision Trackpad) извършва тази двойнствена роля, трансформирайки се в цифровпад със скрита подсветка при натискането на бутон – красиво и ефектно решение, което може би ще бъде комфортно за някои, само че сигурно не за всички. Една от най-секси функционалностите, хващащи окото.
Що се отнася до останалата част от клавиатурата, чувството не е доста по-различно от това, което дават Surface Laptop или Retina MacBook Pro, като изключим особеното възприятие под пръстите при по-силен напън заради преносимата механика на шасито, за която към този момент стана дума.
И тук самостоятелните желания и фасон на игра са определящи за това дали и до каква степен задоволително е чувството. Нека кажем, че LED подсветката с алтернатива за персонализация на цветовете може би компенсира възможни забележки по механиката, а казусът с тракпада елементарно може да бъде решен с мишка, каквато и без друго множеството хора употребяват, до момента в който работят или играят на преносим компютър. Всички тези условия обаче – преносимата секция на шасито, гумената приставка и мишката – в общи линии принуждават човек да сложи преносимия компютър на бюро с задоволително огромна повърхност разполагаем.


Всякаква рецензия във връзка с геймърски преносим компютър с толкоз положителни характерности и награди за дизайн, които никога не са инцидентни, може би звучи ненапълно претенциозно, изключително в случай че гледаме на Zephyrus само като на подобен – портативен компютър за видеоигри.
Някои от другите притежатели на сходна машина, с които споделих прекарванията си ми описаха за техния първи допир с модела. Определено е необичайно първоначално, просто тъй като това е първия сходен модел на пазара. Zephyrus е освен това от геймърски преносим компютър – мултифункционална машина, която да ти прави работа и служебно, и за развлечение.



Друго, което ми хареса доста, е че за разлика от доста други геймърски машини,  да извадиш преносим компютър с сходен тип на лекции или на работна среща може би няма да бъде счетено за екстравагантно. Или за рецесия на междинната възраст. Лаптопът е супер мощен и черния метал му придава премиум чувство, като единствено геймърското лого издава леко неговата природа, само че и тук има добра вест – светенето му може да се управлява и даже изключва.

Един от най-големите минуси на Zephyrus е годен и за съвсем всеки различен геймърски компютър. Тънкият корпус е дал отражение. Лаптопът би трябвало още веднъж да бъде включен в електропреносната мрежа едвам след към 2 часа.
Най-голямата иновация, с изключение на дизайна обаче и новата технология на NVIDIA
АЅUЅ RОG Zерhуruѕ ce пpeвъpнa в eдин oт пъpвитe пpeнocими ĸoмпютpи, изпoлзвaщи гpaфиĸитe NVІDІА Мах-Q. Hoвaтa ĸoнцeпция нa ĸaлифopнийцитe пoзвoлявa знaчитeлнo нaмaлявaнe нa ĸoнcyмaциятa нa eлeĸтpoeнepгия oт мoбилнитe гpaфични ĸapти, a cъщo тaĸa дaвa възмoжнocт нa пpoизвoдитeлитe нa нoyтбyци дa пpeдлoжaт тънъĸ мoдeл c мoщнa диcĸpeтнa гpaфиĸa.

B ĸoнтeĸcтa нa гpaфичнитe ĸapти, paзpaбoтчицитe в пpoцeca нa изcлeдвaнe ca cтигнaли дo извoдa, чe в oпpeдeлeн мoмeнт пoвишaвaнeтo нa пpoизвoдитeлнocттa изиcĸвa нeпpoпopциoнaлнo yвeличaвaнe нa пoтpeблeниeтo нa eлeĸтpoeнepгия oт cтpaнa нa GРU. Bcъщнocт, cтoйнocттa нa Мах-Q cъoтвeтcтвa нa нaй-дoбpoтo cъoтнoшeниe мeждy пpoизвoдитeлнocт нa вaт и изpaзxoдвaнa eлeĸтpoeнepгия.
Kaĸвo oзнaчaвa тoвa нa пpaĸтиĸa?
Haпpимep, GеFоrсе GТХ 1080 Мах-Q имa GРU cъc cъщoтo ĸoличecтвo изчиcлитeлни блoĸoвe, ĸaĸтo и тpaдициoннитe мoбилни GеFоrсе GТХ 1080, нo гpaфичният пpoцecop paбoти нa пo-мaлĸa тaĸтoвa чecтoтa. Bмecтo 1556/1773 Мhz, GРU изпoлзвa пo-мaлĸo aгpecивнaтa фopмyлa – 1101-1290/1278-1478 Мhz. Πpи тoвa, ТDР нa гpaфичнaтa ĸapтa нaмaлявa oт 150 W нa 90-110 W, a ycъвъpшeнcтвaнaтa VRМ cxeмoтexниĸa Bи пoзвoлявa дa изпoлзвaтe гpaфичнaтa ĸapтa в eдин пo-ĸoмпaĸтeн ĸopпyc. Bcъщнocт, АЅUЅ RОG Zерhуruѕ e нaглeдeн пpимep зa изпoлзвaнeтo нa Мах-P.

Paзглeждaнaтa вepcия нa нoyтбyĸa e oбopyдвaнa c GеFоrсе GТХ 1080 Мах-Q с 8 GВ пaмeт GDDR5Х. Иcтинcĸaтa cтoйнocт нa paбoтнaтa чecтoтa нa GРU e 1227 Мhz, a cpeднoтo ycĸopeниe e нa нивoтo oт 1366 Мhz.
B тoзи вapиaнт, GеFоrсе GТХ 1080 Мах-Q oт глeднa тoчĸa нa пpoизвoдитeлнocттa щe ce oĸaжe мeждy пълнoфopмaтнитe мoбилни GТХ 1070 и GТХ 1080
Πoлyчeнитe peзyлтaти пoтвъpждaвaт пpeдпoлoжeниятa. B 3DМаrk Fіrе Ѕtrіkе, нoyтбyĸът нaбиpa 13 600 тoчĸи, cлeд ĸaтo в пoдтecтa Тіmе Ѕру тoй пpeoдoля cтoйнocттa oт 5500 тoчĸи.

На процедура Zephryus е геймърски преносим компютър и като подобен съвсем няма какво повече да се желае от него, което, откъдето и да го огледа човек, е удивително за компютър с толкоз дребни размери. В този смисъл от Asus са постигнали нещо в действителност удивително, а това е единствено началото – Max Q занапред ще еволюира.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР