Отличава се с изключително висока енергийна плътност и стабилност в

...
Отличава се с изключително висока енергийна плътност и стабилност в
Коментари Харесай

Гъвкава батерия наподобява човешки гръбнак

Отличава се с извънредно висока енергийна компактност и непоклатимост в придвижване

Прототип на гъвкавата батерия зарежда интелигентен часовник Huawei Android Wear

Нова разработка на гъвкави акумулатори дава обещание нещо по-добро от всичко, виждано до момента в тази сфера. Инженерите от Колумбийския университет са създали гъвкава литиево-йонна батерия, завършена сходно на човешки гръбнак.

Батерията претендира за превъзходна енергийна компактност в комбиниране с отлична еластичност, написа GreenTech.bg. Гъвкавият батерия обезпечава устойчиво работно напрежение, без значение от това по какъв начин бива усукван или изкривяван. Това нарежда технологията измежду топ-претендентите за акумулатори за носими устройства, гъвкави уреди и екрани.

Иновативната батерия е направена от твърди съставни елементи за предпазване на сила, които съставляват „ прешлените ” на прототипа. Те се състоят от катоди от литиев кобалт, графитни аноди със сепаратор сред тях, дружно с медни и алуминиеви токови колектори и полиетиленов поддържащ филм.

Прешлените са разграничени от по този начин наречените „ снабдители на еластичност ”, сходни на дисковете и връзките, които разрешават на гръбнака да се огъва. От какво са направени обаче остава загадка.

Подобни гъвкави акумулатори създават още Panasonic, Корейският институт за просвета и технологии и LG. Нито една от тях обаче не претендира да има същата енергийна компактност като създаването на учените от Колумбия.

Според гл. ас. Юан Янг, който управлява екипа от инженери, прототипът се гордее с една от най-високите енергийни плътности на гъвкави акумулатори, разработвани до момента – 242 Wh/L, достигайки към 85% от това, което бихте очаквали от не-гъвкавите литиево-йонни акумулатори през днешния ден.



И въпреки че създаването към този момент е единствено първообраз, Янг допуска, че системата може да се окаже обещаващ нов търговски артикул. Съобщението на Колумбийския университет приказва за зареждане на всичко – от смарт телефони, таблети и телевизионни уреди до образован текстил, интелигентно стъкло, трансдермални пластири, датчици и други устройства.

Изследователите обаче признават, че сложността на технологията ще значи високи разноски и известно ограничаване за вероятните приложения.

Батерията демонстрира „ постоянен потенциал ”, когато се движи. С други думи, потенциалът се резервира и батерията може да бъде зареждана, употребена и презареждана даже при прегъване. След 100 цикъла на зареждане батерията резервира над 94% от енергийния си потенциал.

Заедно с всичко това батерията се оправя добре и с напън и други типове силово натоварване. Видеоклипът от тестването демонстрира два „ прешлена ”, които се теглят и раздърпват, сходно на акордеон, още веднъж и още веднъж. „ Батерията не демонстрира съвсем никакво понижаване на потенциала след прегъване 10 000 пъти или извъртане 1000 пъти ”, споделя Янг.

Навярно концепцията за този метод се е родила, до момента в който някой от учените е упражнявал във фитнес-залата. Изследването обаче е реалност и беше оповестено в списание Advanced Materials на 31 януари. Видеоклип в YouTube демонстрира прототипа, захранващ интелигентен часовник Huawei Android Wear.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР