Отлагането на доклада за Северна Македония ще е в полза

...
Отлагането на доклада за Северна Македония ще е в полза
Коментари Харесай

Илхан Кючюк за доклада за РСМ: Не работя под диктат, трябва повече време за решаване на проблемите там

Отлагането на отчета за Северна Македония ще е в изгода за всички, само че най към този момент за самата страна, с цел да ѝ се даде нужното политическо време да реши всички проблеми. Това съобщи евродепутатът от Движение за права и свободи Илхан Кючюк, непрекъснат докладчик за РСМ в Екологичен потенциал.

" Има детайли и ремонти, консолидирани текстове, които приканват РСМ да вземе поради протичащото се в страната, набези против хора с българско съзнание и това да бъде поправено по правов ред ".

Заяви, че не работи под диктат и изрично отхвърли изказванията, че е изключил от отчета настояванията на България за прекъсване езика на омразата и съблюдаване правата на хората с българско съзнание.

" Това не е един текст, а цялостен компромис. Двустранните въпроси заемат настрана място във всеки един отчет. На трето място въпросите, касаещи правата на българите, тяхното място в публичния живот на РСМ и езикът на омразата заемат напълно друго място "

По думите му отчетът не може да реши историческите въпроси и казуса за идентичността. Кючюк уточни още, че в основата на добросъседските връзки стоят договорът от 2017 година, договорът от Преспа, френското предложение. Екологичен потенциал насърчава добросъседските връзки. Всичко останало е нечиста сделка.

" Аз входирах въпросната корекция за включването на българи, черногорци и хървати в конституцията на Северна Македония това е развой доста сензитивен, отварянето на всяка една конституция е доста комплициран механизъм, който изисква публичен спор, само че на първо място и политически. воден от това и практиката на Екологичен потенциал, когато се приказва за такива значими въпроси, да не се пишат отчети да не се гласоподават отчети, аз съм предложил на моите сътрудници гласуването да остане за есента "

Кючюк съобщи, че през вчерашния ден е бил в Скопие и се е срещнал с водачите на ръководещата партия и на опозицията. Поискал е политически гаранции за основаване на механизми, които да следят нарушаването на човешките права и свободи.

" Аз съм водещ по този отчет и по тази причина съм докладчик, само че дружно с мен още има шестима сътрудници, които са докладчици в сянка. Ние дружно обработваме консенсусния текст, който предлагаме на нашите политически групи и те би трябвало да го одобряват. Когато не се одобри въпросният текст, най-нормалното е да се каже - няма да се гласоподава накуп, а текст по текст ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР