Отлагането на датата за присъединяването към Шенген не е плесница

...
Отлагането на датата за присъединяването към Шенген не е плесница
Коментари Харесай

Радев: Отлгането ни за Шенген е плесница срещу ясно определените европейски правила

Отлагането на датата за присъединението към Шенген не е плесница за България и Румъния. Това сподели пред „ Дарик радио “ президентът Румен Радев, представен от Българска телеграфна агенция. 

" Това беше плесница против ясно избраните европейски правила, правила и критерии за приемане в Шенгенското пространство. България и Румъния са изпълнили всички механически критерии за влизане в това Шенгенско пространство и аз няколко пъти, отвън дневния ред на Европейски съвет, нападателно взимах думата и настоявах страните, които се двоумят да изложат ясно на масата какви са техните критерии ", уточни президентът.

По думите му, би трябвало да стане ясно  какво още би трябвало да се направи и по какъв начин да се регламентира, тъй като го няма регламентирано. То е отвън обсега на критериите за приемане в Шенгенското пространство. 

" И на тези препоръки настъпва обърканост. И тъкмо заради тази упоритост, страните, които се двоумят да показват ясни причини и въз основата на какви европейски документи те ги слагат на масата, това нямаше по какъв начин да се случи ", добави президентът. 

Според него,  това е повода поддръжниците за присъединение на България и Румъния към Шенген да се усилват непрестанно, а колебаещите се да понижават.

" Имаме връзки с две страни – Австрия и Нидерландия. Обществото там би трябвало да бъде уверено, че България и Румъния охраняват надеждно външните граници на Европейския съюз (ЕС) ", уточни Радев. 

Той съобщи, че опазването на границите би трябвало да бъде ангажимент на целия Европейски Съюз, а не България да се оправя сама. Няколко инспекции през последните месеци потвърдиха, че България е задоволително виновна и надеждна при охраняването на границите и при запазване на информацията, уточни още Радев.

Президентът съобщи, че поради неуспеха за сформиране на държавно управление, би трябвало да бъде разхлабен Народното събрание, а има доста значими закони, които би трябвало да бъдат признати. 

" Никой очевидно не желае да ръководи по време на тежки рецесии, с цел да не губи доверие, с цел да не губи електорат и се оставя всичко в ръцете на служебното държавно управление и несъмнено – на президента, който би трябвало да носи отговорност за всичко ", разяснява Радев.

Губим от обстоятелството, че няма да има парламент, още веднъж. А ни чакат значими закони, които по този начин и не съумя да одобри този парламент, които са значими за интеграцията ни в Европа, за Шенген. Наистина ни дели един закон и ще бъде тъпо, в случай че това не стане факт, разяснява президентът.

" Жалко за всички тези старания на служебното държавно управление, мои персонални в това число. Ние за първи път от 11 години да получим самопризнание от всички европейски институции, от нашите европейски сътрудници, с към този момент избрана ясна дата – задачата е октомври тази година. Остава напълно малко да се свърши. Аз имам вяра, че в границите на идващите месеци ще бъдат извървени тези стъпки ", добави още президентът Румен Радев.

Той разяснява и абсурдът " Нексо " като акцентира, че няма да отхвърля по какъв начин абсурдът с NEXO (Нексо) продължава да има капацитет за дейна интервенция в българския политически живот.

Държавният глава посочи, че при решение да се връчи на мандат се проучват всички вероятни обстановки.

Анализират се и " аргументите, които биха могли да доведат до взривяване на една коалиция в нейния зародиш ", добави Радев.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР