Откриват се две от най-значителните и мащабни събития, свързани със

...
Откриват се две от най-значителните и мащабни събития, свързани със
Коментари Харесай

НДК домакинства най-мащабния книжен форум у нас

Откриват се две от най-значителните и огромни събития, свързани със актуалната литература и книгоиздаване в България – 45-ия Панаир на книгата и 5-ия Софийски интернационален книжовен фестивал. Панаирът и фестивалът, проведени от Асоциация „ Българска книга ”, се организират редом на общо шест етажа на актуализирания Национален замък на културата и ще продължат от 12 -17 декември.


Панаирът на книгата стартира през 1967 година, когато София става петият град в Европа, хазаин на книжовен конгрес от подобен мащаб. При известни спирания, тази година е неговото 45-о издание, в което вземат участие повече от 200 издателства от страната и чужбина. Изключително наситената съпътстваща стратегия, министър председатели на най-новите книжни заглавия у нас, десетки срещи с български и задгранични създатели и издатели, книжовен фестивал с над 60 посетители - всичко това ще трансформира Националния замък на културата в привлекателен център за феновете на книгите в навечерието на Коледните празници.

Официален старт на събитието ще бъде даден на 12-и декември от 11:00 часа в Централното предверие на НДК с гостуването на Софийския духов оркестър с диригент Юли Дамянов. Още през първия ден от ревюто ни чакат вълнуващи литературни срещи на сцената на културната стратегия на ет. 4, западно крило.

Фокус на петото издание на Софийския интернационален книжовен фестивал пък ще са създатели от страните от Вишеградската четворка. В програмата гостуват 12 писатели, като това са от Полша: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки; от Словакия: Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били; от Унгария: Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман, а от Чехия: Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан.

Над 60 писатели от България домакинстват срещите диалози и дружно със своите сътрудници от чужбина ще приказват по значими публични тематики. Сред участниците от страната ни са: Ани Илков, Владимир Зарев, Владимир Левчев, Ангел Игов, Захари Карабашлиев, Момчил Николов, Милен Русков, Владимир Полеганов, Елица Георгиева, Петър Крумов, Иван Димитров, Кристин Димитрова, Оля Стоянова и други

Също на 12 декември, само че от 18:00 часа на сцената на Фестивала в Мраморното предверие ще се организира формалното му разкриване със „ Среща на поколенията “, в която Ани Илков, Владимир Зарев и Владимир Левчев показват част от дебютантите на 2017 година: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева, с модератор Тодора Радева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР