Откриващият ден на ATP 250 надпреварата в Монпелие е вече

...
Откриващият ден на ATP 250 надпреварата в Монпелие е вече
Коментари Харесай

Mонпелие: 18-годишен местен талант изхвърли трикратния шампион Гаске

Откриващият ден на ATP 250 конкуренцията в Монпелие е към този момент в историята, като в него станахме очевидци и на първата сериозна изненада, откакто трикратният първенец Ришар Гаске напусна борбата за трофея. Ветеранът е троент първенец в надпреварата и упованията към него бяха съществени преди началото на шампионата, тъй като той показва страхотна форма при започване на сезона и надделя Камерън Нори на финала в Окланд, с цел да завоюва дебютната си купа от пет години насам.

Днес обаче някогашният номер седем беше справедливо надигран от 18-годишния Артур Фис, който е един от дребното светли лъчи в мъжкия френски тенис. Младокът има впечатляваща кариера при юношите, където се регистрира с постигане до финалния конфликт на Ролан Гарос, а напълно неотдавна завоюва и своята първа купа на равнище Чаланджър.

За Фис това беше втора поява в ATP Тура, откакто в края на предишния сезон преодоля квалификациите на Мастърса в Париж, а през днешния ден направи още една крачка напред и към този момент има записан триумф в съществена скица на конкуренция от най-високото равнище. Тийнейджърът изоставаше с пробив и в двата сета, единствено че не се съобщи и се наложи със 7:5 7:5 във френската борба на поколенията, а във втори кръг го чака дуел с четвъртия подложен - Роберто Баутиста Агут.

Гаске действаше надалеч по-уравновесено в началните минути, до момента в който международният номер 163 изглеждаше прекомерно респектиран от именития си противник и бързо се оказа догонващ с пробив. 36-годишният състезател не спря дотук и неколкократно имаше опция да удвои преднината си, само че не се възползва от възможностите си и ненадейно Фис откри сили да изравни за 4:4.

Постепенно младокът включи в приложимост своя мълниеносен фохенд и правеше усещане с какъв необикновен демараж разполага, защото ветеранът трябваше да прави чудеса от смелост, с цел да пласира завършващ удар, а всичко това наклони уверено везните в интерес на новобранеца и той проби още един път подаването на трикратния първенец, с което си подсигурява спечелването на сета.

Вторият сет още веднъж стартира с превъзходство на някогашния полуфиналист от Уимбълдън, чиито къси топки на няколко пъти хванаха неопитен бързоногия Фис. И този път обаче младежът сподели, че не се тормози да бъде в ролята на догонващ в резултата и стартира да постанова все по-високо движение на игра, като по този метод съумя да извади Гаске от удобната му зона.

Публиката очевидно се въодушеви от мощните изяви на новата френска звезда и стартира да поддържа 18-годишния играч все по-бурно, а Фис им се отблагодари уместно, поемайки нещата в свои ръце и доста скоро можеше да отпразнува един от най-ценните си триумфи в едвам стартиралото му премеждие в мъжкия тенис.

First career ATP main draw win!

Arthur Fils defeats Richard Gasquet 7-5 7-5 and qualifies to the 2nd round in Montpelier
Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР