Откриващата се днес газова връзка между България и Сърбия е

...
Откриващата се днес газова връзка между България и Сърбия е
Коментари Харесай

Шефът на "Булгартрансгаз": Интерконекторът със Сърбия има своята полза и за България

Откриващата се през днешния ден газова връзка сред България и Сърбия е едно значимо събитие освен за нас, само че и за района. Инспектираното в петък дружно с премиера Денков оборудване от газовата връзка край Калотина е изцяло готово и има акт за въвеждане в употреба и позволение за прилагане от 18 октомври. Това разяснява в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз " Владимир Малинов.

По думите му, несъмнено връзката е проектирана и построена по метод, по който да е риверсивна, т. е. да движи природния газ и в двете направления - от Сърбия към България и назад.

" Количествата природен газ ще текът от България към Сърбия, защото това е резервирания потенциал, който имаме за декември и по-големите количества от 1 януари в посока от България към Сърбия. Интерконекторът има своята изгода и за България. Възможността един район, който не е имал достъп до природен газ, а точно всички общини, през които минава - от Нови Искър до Калотина, Драгоман и Сливница, да бъдат газифицирани. Има опция за индустриално ползване на природен газ, имайки поради близостта с автомагистрала " Европа " и столицата, както и трансграничната търговия. Това е интерконектор, който ще даде опция за диверсификация и сигурност на доставките ", изясни Малинов.

Ролята на " Булгартрансгаз " е да обезпечи трасетата за доставки на газ от Западна Европа, диверсифицирани трасета, опция за разнообразни направления и от там нататък да даде опциите на пазара и търговците, където имат стопански най-хубавите условия да доставят природен газ, добави той.

" Това е стъпка към един по-конкурентен пазар и към една по-конкуретна българска стопанска система. Тъй като постоянно, когато има по-голям избор, има варианти и разновидности, от които да се избира и това дава по-силна пазарна позиция ", акцентира още шефът на " Булгартрансгаз ".

Капацитетът на интерконектора е 1 милиарда и 800 млн. куб. метра на годишна база или 4,5 млн. куб. метра на дневна база. Разглеждат се разновидности и за неговото нарастване и с бъдещо създаване на компресорна станция в региона на Нови Искър може да се доближи до 3,2 милиарда куб. метра газ. Това е изцяло задоволително да покрие потреблението на България все още, когато бъде уголемен.

По отношение на насъбрания дълг на " Булгартрансгаз " към " Газпром ", Малинов сподели, че той е в размер на 272 млн. лв.. Но сдружението има уверението това обвързване да бъде трансферирано към страната.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР