Откриването на предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград,

...
Откриването на предстоящото честване на 200-годишнината от основаването на Болград,
Коментари Харесай

Обсъждат възстановяването на директните полети от София до Одеса

Откриването на идното честване на 200-годишнината от основаването на Болград, както и откриването на къща-музей на Христо Ботев в село Задунаевка разискаха генералният ни консул в Одеса Светослав Иванов и ръководителят на Одеската регионална държавна администрация Сергей Гриневецкий.

Иванов е първият задграничен представител, с който Гриневецкий се среща, откакто пое поста предишния ноември.

Председателят на Одеската регионална администрация изрази поддръжката си по отношение на откриването на българското учебно заведение. Въпросът беше подложен от вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на визитата ѝ в Украйна през октомври предходната година.

Одеското кметство е предложило да даде статут на учебно заведение с разширено проучване на български език, обичаи и история на 31-во просветително учебно заведение в града. Предстои българската страна да получи съответния план за даване на статут.
 В Одеса откриват Българско приблизително учебно заведение
В Одеса откриват Българско приблизително учебно заведение

Това стана ясно от срещата на Захариева в Киев

Консулът ни съобщи, че българите в Одеска област са мост на другарството сред двете страни. Той означи, че българската диаспора в Одеска област и в Украйна е добре интегрирана, а представителите й са високо ценени за приноса си за развиването на украинското общество.

От своя страна Гриневецкий уточни, че сънародниците ни са най-многобройната общественост измежду представителите на 133 националности, които живеят в Одеска област.

Относно откриването на къщата-музей на Христо Ботев в село Задунаевка в Болградския регион генералният ни консул сложи въпроса за ремонт на правата на пътя, свързваща главното трасе Одеса-Рени със селото.
 Премиерът на Украйна се ангажира с разкриване на българското учебно заведение в Одеса
Премиерът на Украйна се ангажира с разкриване на българското учебно заведение в Одеса

Очаква се следващата година да се събере смесената икономическа комисия

Двамата разискаха и отбелязването през август 2021 година на 200-годишнината от основаването на Болград - " столицата " на българското национално малцинство в Украйна. Предвижда се в тържествата да вземат участие високопоставени представители на двете страни.

Беше разисквано и запазването на постройката на Всеукраинския център за българска просвета в Одеса, а също възобновяване на директната въздушна линия сред София и Одеса. Тема на диалога бяха и опциите за образуване на туристически конгреси тази година.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР