Откриването на Пилон Рожен“ е поредната инициатива, която претендира за

...
Откриването на Пилон Рожен“ е поредната инициатива, която претендира за
Коментари Харесай

Музикаутор: Организаторите на откриването на Пилон Рожен отказват да уредят правата за музиката

Откриването на „ Пилон Рожен “ е следващата самодейност, която претендира за родолюбие и национализъм, само че е на път да се организира в нарушаване на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Въпреки многочислените уведомления от страна на Музикаутор уредникът – Фондация „ Наследство в бъдещето “, отхвърля да уреди правата за музиката, която ще бъде изпълнена по време на събитието, оповестяват от Музикаутор.

„ Така за следващ път в България ще бъде извършено събитие с обществено потребление на музикални творби, без създателите да получат справедливо възмездяване за положения голям труд по основаването на музика “, разясняват от организацията на създатели и композитори.

Според Музикаутор нарушаването на законите в една правова страна е несъвместимо с понятието национализъм. Ето за какво е още по-фрапиращ фактът, че събитието има формалната поддръжка на редица медии, държавни компании, общини, политици и общественици и се организира под патронажа на президента на Република България.

„ 30 години, откогато работи Законът за авторското право и сродните му права, не стигнаха да се проумее нуждата от поредна и безапелационна политика на страната по отношение на отбраната на правата на създателите “, разяснява Иван Димитров, изпълнителен шеф на Музикаутор.

Той уточни, че повторното включване на България в черния „ Списък 301 ” на Съединени американски щати за наблюдаване за спазването на правата върху интелектуалната благосъстоятелност е показателно за отсъствието на всякаква отговорност от страна на страната през последните години. Освен че неспазването на закона ощетява хиляди правоносители, непознатите вложители също заобикалят страните, в които не намират сигурност, с цел да развиват бизнеса си.

Според Музикаутор зачитането на правата на създателите на креативно наличие на всички равнища – държавните институции, неправителствените организации, културните средища и частните лица, е нужното изискване за непоклатимост на средата и основен детайл на стопанската система и просперитета на гражданското общество.

От организацията показват още, че за слоган на акцията за откриването на „ Пилон Рожен “ е определен откъс от Патриарха на българската литература Иван Вазов: „ България заслужава да се потрудим за нея ”.

Музикаутор надълбоко има вяра, че не може и не би трябвало да бъде ощетяван трудът на креативните и културни промишлености, който по тази причина е под отбраната на закона. В този смисъл разбирането от страна на всички уредници на събития в България за отговорностите им да уреждат авторските права за музикалните творби е значително за отключването на капацитета на културната сфера в страната.

От Музикаутор разясниха за Българска национална телевизия, че уредниците не са се свързали с тях, с цел да уредят авторските права на творбите, които са включени в програмата за откриването. Част от тях са " Моя страна, моя България ", както и предпазени от закона творби - част от репертоара на Гвардейския духов оркестър.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР