Откриването на от обсерваторията LIGO е получило независимо потвърждение“, съобщава

...
Откриването на от обсерваторията LIGO е получило независимо потвърждение“, съобщава
Коментари Харесай

Отново заговориха за откриване на гравитационни вълни

Откриването на от обсерваторията LIGO е получило „ без значение удостоверение “, оповестява известният космолог Лоруънс Краус в своя Twitter .

Гравитационните талази, съгласно теорията на относителността на Айнщайн, се изпускат от всяка материя, движеща се с ускоряване. Колкото по-високи са ускорението и масата на обекта, толкоз по-забележими ще бъдат те. Потенциалните източници на гравитационни талази, в това число двойки неутронни звезди, бели джуджета и черни дупки, са ситуирани толкоз надалеч от Земята, че излизащите от тях талази е съвсем невероятно да се фиксират.

В началото на октомври м.г. в Twitter плъзнаха клюки, че експертите от LIGO са съумели да намерят подмятания, че детекторът е съумял да фиксира прекосяването на една или няколко гравитационни талази. Техен източник бил известният космолог Лоурънс Краус, който има връзки с участниците в плана.

Списание Nature се опита да се свърже с пресслужбата на LIGO, която нито удостовери, нито отхвърли тези клюки, като съобщи, че формалният отговор се заключава в това, че те в този момент проучват данните. Днес Краус разгласи, че първичните му догадки са намерили без значение удостоверение, и повишил вероятността от правдивост на слуховете от 10-15% до 60%.

Според Краус информацията, с която разполага, получена в диалози с участници в плана, изключва опцията сигналът, уловен от гравитационната обсерватория, да е бил прибавен в данните на LIGO изкуствено за инспекция на вниманието на учените, както неведнъж е постъпвало управлението на плана.

Техен източник, както написа чешкият космолог Любош Мотл (Luboš Motl), е двойка сближаващи се черни дупки с 10 слънчеви маси. По думите на учения LIGO може да е фиксирал не един, а два пика на гравитационни талази, въпреки че към този момент не е ясно дали става дума за два разнообразни конфликта на черни дупки, или за едно и също събитие.

Габриела Гонсалес, формален представител на колаборацията, отбелязва пред английското издание The Guardian, че към този момент „ LIGO няма никакви резултати “, които да не са подготвени да „ споделят с обществеността “, и добавила, че всички съществени открития минават през комплицирана система на инспекция и рецензиране преди публикуването им в научни издания.

И въпреки всичко тя не опровергала изказванието на Краус.

Както отбелязва Краус, обстановката би трябвало да се проясни в околните два месеца. Ако физиците не създадат гръмки изказвания и не разгласяват научни работи, то тогава тези клюки очевидно ще се окажат погрешни.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР