Откриването на общо 1070 стаи в 4- и 5-звездни хотели

...
Откриването на общо 1070 стаи в 4- и 5-звездни хотели
Коментари Харесай

Заразата отлага отварянето на над 1000 хотелски стаи 4 и 5 звезди в София

Откриването на общо 1070 стаи в 4- и 5-звездни хотели в София, планувано за 2020 година, се отсрочва поради пандемията от ковид. Това демонстрират данните на консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton.

За тази пролет бе планувано отварянето на първия хотел на Hyatt в столицата, както и на Grand Hotel Millennium. След изцяло възобновяване би трябвало до отвори порти и четиризвездният хотел " Родина ". За момента обаче хотелският пазар е блокиран поради пандемията, която спря бизнес и туристическите пътувания, отбелязва компанията.

Пазарът на парцели е на процедура " заледен ". Повече по тематиката четете тук и тук.

" След годините на растеж, които доведоха до нахлуване на нови марки на софийския пазар, в този момент се намираме в невиждана обстановка. Икономическият живот е западнал и това рефлектира върху хотелските услуги. Кога и с какви темпове ще забележим възобновяване към момента не може да се предвижда, тъй като няма изясненост какъв брой ще продължи сегашната обстановка ", разяснява Пламен Бачев, управител в компанията.

София и Букурещ - с най-висока рентабилност в района

Съвместно изследване с световната компания за правни услуги CMS за хотелския пазар в Централна и Източна Европа демонстрира мощно показване както във връзка с пазарните знаци, по този начин и на транзакциите. Според него шестте обсъждани пазара* в района са привлекли сумарно 1.4 милиарда евро вложения в хотелски активи през 2019 година, от които над 40% са във високия и първокласния сегмент. Като причина за инвеститорския интерес от консултантската компания показват по-високите равнища на рентабилност в съпоставяне със Западна Европа, както и капацитета за растеж на пазарите в района. Най-висока рентабилност оферират София и Букурещ със 7-7.5%, до момента в който в Прага, Будапеща и Варшава тя е в границите на 5-6%.

 Заразата отсрочва отварянето на над 1000 хотелски стаи 4 и 5 звезди в София

Най-активен като покупко-продажби е бил пазарът в Чехия с 620 млн. евро вложения в хотели през 2019 година, главно поради огромни придобивания в Прага. Делът на българския пазар е 5% от общия размер, което се равнява на 75 млн. евро.
" Голяма част от тези покупко-продажби са отвън София - в огромни градове и курортни комплекси. В столицата следим по-скоро интензивност при строителството на висока категория хотели, защото този сегмент от пазара сподели резистентен растеж през последните години. В вероятност обаче ползата на интернационалните марки се измества по-скоро към тризвездната категория ", проучва Пламен Бачев.

Редица покупко-продажби се отсрочват

Данните на Cushman & Wakefield посочваха обещаващо начало на 2020 година, подкрепени от огромни покупко-продажби в друг стадий на договаряне. Безпрецедентната обстановка с COVID-19 обаче докара до отлагането на редица придобивания и неизясненост по кое време и с какви темпове ще се възстановят туристическият и хотелският пазар. Все отново в първите месеци на годината са завършени шест покупко-продажби за общо 297 млн. евро, главно в Будапеща, демонстрират данните на компанията.

Въпреки проблемите на пазара капиталовата интензивност от 2019 година дава учредения да се чака високият интерес към Централна и Източна Европа да се върне след отминаването на рецесията, сочат прогнозите.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1405)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР