Откриването на директен полет Техеран - София, повече възможности за

...
Откриването на директен полет Техеран - София, повече възможности за
Коментари Харесай

Директен полет Техеран-София обсъдиха външните министри на Иран и България

Откриването на пряк полет Техеран - София, повече благоприятни условия за бизнес контакти сред Иран и България , развиване на транспортните коридори от Персийския залив до Черно море. Това са част от съответните задължения, които са били разисквани по време на среща сред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева и иранския й сътрудник Мохаммад Джавад Зариф .

Приоритет в развиването на двустранните връзки е съдействието в търговско-икономическата област , сферите на превоза, енергетиката, туризма и образованието. Затова още в края на тази година се планува основаването на взаимна икономическа комисия. Министър Захариева би желала да се форсира основаването на енергийна комисия и подписването на меморандум в областта на туризма.

Министърът означи, че за предходната година има към 28 000 ирански туристи, посетили България . Министър Захариева регистрира, че са нужни старания за разширение на бизнес контактите сред двете страни. Стокообменът за предходната година е бил в размер на 111 млн. щатски $ , само че спрямо минали интервали, той е достигал 1 билион $ .

По време на срещата е била разисквана обстановката в Близкия изток. По думите й би трябвало да се търсят благоприятни условия за решение на споровете и събаряне на напрежението на масата на договарянията.

Министър Захариева уточни, че значимо изискване в тази тенденция е спазването на резолюцията на Организация на обединените нации за помирение и обезпечаване на кулоар за филантропична помощ. Обща цел е битката против ИДИЛ и тероризма като цяло.

Вътрешният ни министър акцентира, че тероризмът е световен проблем. От самоубийствените атентати умират повече мюсюлмани, в сравнение с християни. " Това е феномен, с който би трябвало да се борим ", съобщи Захариева. Министърът посочи също по този начин, че страната ни е поела от 1-ви септември 2017 година функционалността на европейското посланичество в българското посолство в Техеран от Нидерландия.

Иранският й сътрудник оцени диалозите, които е провел през днешния ден с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев като " положителни ".

" Имаме добър капитал от 120 години връзки сред двете страни, а зад това имаме доста по-дълбоки връзки сред двата народа ", разяснява той. Иранският външен министър Мохаммад Зариф посочи смисъла на коридора Персийския залив - Черно море. По въпроса за Близкия изток той също регистрира, че е належащо да се постави завършек на военните дейности в района и да се откри политическо решение . По отношение на битката с тероризма, Зариф уточни, че е належащо да водят битка против културата на основаване на разделяне сред разнообразни нации, с цел да може да се стигнем до краен резултат в битката против тероризма.

Относно спора в Сирия и идната конференция в Брюксел за възобновяване на Сирия, Зариф също посочи, че е належащо политическо решение. От своя страна министър Захариева регистрира, че форматът, в който би трябвало да се водят договарянията за Сирия, е Процесът в Женева под егидата на Организация на обединените нации. Тя регистрира, че в Сочи се е постигнало не малко.

На въпрос за нуклеарната стратегия на Иран, Захариева посочи, че България и Европейски Съюз имат ясна позиция във връзка с съглашението за нуклеарната стратегия на Иран. По думите й тя е непроменена. Министърът акцентира, че диалозите за балистичната стратегия на Иран следва да е обект на друго съглашение, само че съглашението, което към този момент е подписано, би трябвало да се извършва.

 България желае съдействие с Иран в стопанската система и енергетиката
България желае съдействие с Иран в стопанската система и енергетиката

Задълбочаването на партньорството с Иран е от интерес и за Югоизточна Европа и Европейски Съюз, разяснява Румен Радев

На въпрос за недопускането на държавния аероплан на министър-председателя Бойко Борисов да премине през въздушното пространство на Иран , иранският външен министър акцентира голямото си почитание към българския министър-председател Бойко Борисов. Той акцентира, че казусът, който е бил основан, е от техническо естество. " На връщане господин Борисов мина през иранското въздушно пространство ", посочи Зариф.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР