Откриването е с Вампирпо Антон Страшимиров на Драматичен театър-Пловдив Есенният театрален

...
Откриването е с Вампирпо Антон Страшимиров на Драматичен театър-Пловдив
Есенният театрален
Коментари Харесай

„Сцена на кръстопът” се завръща с 20 спектакъла

Откриването е с „ Вампир ”по Антон Страшимиров на Драматичен театър-Пловдив

Есенният сценичен фестивал „ Сцена на кръстопът ” се завръща с богата стратегия – 20 спектакъла, министър председатели на книги и филми, изложения. 26-ото издание на форума се открива с „ Вампир ” от Антон Страшимиров на 10 септември от 19 часа в Голямата зала на Драматичния спектакъл.

„ За нас е значимо най-хубавата аудитория – пловдивската, още веднъж да се запознае с всички значими трендове, които се случват в театралния живот на България, най-хубавото в търсенията на артистите. Много положителни неща се случиха през последната година и феновете ще се убедят в това ”, сподели шефът на Драматичния спектакъл Кръстю Кръстев и фестивален шеф.

Той добави, че и вторият ден на „ Сцената ” – 11 септември, ще бъде ознаменуван с премиера на Пловдивския спектакъл – на моноспектакъла „ Старецът и морето ” по безконечния разказ на Ърнест Хемингуей. На сцената ще забележим Красимир Ранков, а режисьор е Веселин Ранков. Драматизацията е на Александър Секулов.

Кръстев акцентира, че в Пловдив ще се играят представленията на някои от най-знаковите български режисьори Пламен Марков, Веселка Кунчева, Снежина Танковска, Стайко Мурджев. Публиката ще види и спектакъла „ Антигона ”, с който след дълго неявяване на българска сцена се завърна Александър Морфов.

„ Радвам се, че ще представим и един от най-забележителните спектакли – „ Народът на Вазов ” на режисьора Диана Добрева по драматургичния текст на Александър Секулов, горделив съм и че тези двама надарени създатели са свързани и с Пловдивския спектакъл ”, сподели още Кръстев.

Той изрази насладата си, че фестивалът съблюдава традицията да дава път на младите. В програмата са включени два спектакъла на студенти  – на класа на Теди Москов в Пловдивския университет с „ Изкуството да оглупееш ” и на възпитаниците на Снежина Танковска в НАТФИЗ, които ще показват „ Бесове ”.

Въпреки войната и тежката обстановка в Украйна, фестивалът ще посрещне посетители от град Лвов. Театър „ ОКО ” гостува със спектакъла  „ WC “  на 18 септември.

„ Екипът ни постоянно се е стремял да предлага разнообразна стратегия на публиката. Не изневеряваме на концепцията и по тази причина и тази година фестивалът има доста мощна и разнообразна съпътстваща стратегия.  В изложба „ Димитър Георгиев ” ще бъде открита изложбата на Валентина Златарева. Тя е отдадена и въодушевена от спектаклите на Драматичен театър-Пловдив. На 16 септември ще има обществен диалог с Александър Секулов, с който започва основаването на курс по драматургично писане към Драматичен театър- Пловдив, едно събитие, което дава старт на един огромен план, чийто край би трябвало да е на идващото издание на „ Сцена на кръстопът ”. Ще бъде показана и книгата за 75-годишнината на Иван Добчев „ Автопортрет в огледалото на сцената ”. Знакови студенти на Стефан Данаилов са събрали своите мемоари за него и ще показват книгата „ Стефан Данаилов- какъв брой е елементарно да бъдеш обичан ”. Галерия „ Димитър Георгиев ” ще бъде хазаин и на кръгла маса на тематика „ Театърът на следващия ден ”. Модератори са Росица Обрешкова и Георги Тошев.  В двора на театъра гостува  театрално-музикалният пърформанс по текстове на Димитър Воев ”, описа продуцентът на „ Сцена на кръстопът ” Ирен Чанкова.

Тя благодари на Община Пловдив за поддръжката и акцентира, че макар протокола неслучайно е сложена преди всичко върху всички осведомителни материали за фестивала.

„ Благодаря за напъните на екипа на Пламен Панов в поддръжката за „ Сцена на кръстопът ”, тъй като знам какъв брой е мъчно. Пловдив е градът с най-вече фестивали, само че той влага сърцето си във всичко, което прави за културата ”, сподели и Кръстю Кръстев.

Организаторите на „ Сцената ” оповестиха, че ползата на публиката е извънредно огромен. Четири представления в Голяма зала са изцяло продадени, както и 3 в Камерната.  За огромна част от другите спектакли пък са на привършване.

„ В България към този момент мирише на есен, само че в Пловдив – на изкуство.  Община Пловдив поддържа „ Сцена на кръстопът ”, тъй като театърът е това място храмът, който изтрива разликите. Фестивалът идва тъкмо във време на разделяне и сигурно ще ни сплоти. Това ме прави благополучен ”, сподели зам.-кметът по просвета Пламен Панов.

„ Случайно или не избрахме този типичен текст на „ Вампир ” на Антон Страшимиров след дълги опити да работим взаимно с Пловдивския спектакъл. Оказа се, че тази година се навършват 150 години от рождението на писателя ”, сподели проф. Пламен Марков, режисьор на премиерния театър на театъра. Той добави, че не е променял текста на създателя, само че някои от биографиите на героите са обогатени от по-ранните разкази на Страшимиров.

„ Има какво ново да се каже с „ Вампир ” и е мъчно да го направиш по този начин, че да останеш правилен на текста. Аз бих споделил, че нашият „ Вампир ” е подобен, все едно Страшимиров го е написал след романа си „ Хоро ”. Вече е бил в чужбина, срещнал се е с творчеството на Ибсен и е мощно повлиян от него ”, описа режисьорът.

„ Визията в спектакъла е експресионистична. Огромна част от костюмите са правени на ръка, всеки от тях е минал през моите ръце  и демонстрира моята позиция към хората от това време ”,  сподели създателят на сценографията и костюмите Мира Каланова.

Авторът на музиката за спектакъла е Петя Диманова, а функциите извършват Ивана Папазова, Мария Сотирова, Добрин Досев, Ирина Митева, Радина Думанян, Константин Еленков, Владимир Солаков, Тодор Генов, Стоян Сърданов, Стефан Попов, Марин Младенов, Венелин Методиев, Красимир Василев, Петър Тосков, Димитър Банчев, Стилиян Стоянов, Патриция Пъндева, Спартак Апостолов, Борис Кръстев.

На конференцията приказваха и Красимир Ранков и Веселин Ранков за премиерата на моноспектакъла „ Старецът и морето ” по Ърнест Хемингуей.

„ 1/3 от живота ми е директно обвързвана с морето, с морската специалност. Работех във флота, на кораба „ Смели ”, след това като брегова защита. После слязох на брега, корабът потегли и няма по какъв начин – станах актьор ”, описа артистът Красимир Ранков.

Именно работата по премиерното зрелище го върнала към боцманската работа, тъй като персонално изработил част от декора, който в целокупност е на Мариета Голомехова.

„ Човек би трябвало да дефинира мястото си в морето. В тази жестока и необятна простор са нужни маяци. Щастлив съм, че съвсем в края на креативния ми път  се случи шансът да разкрия всичко това, което съм научил от живота.  Когато прочетох текста на Александър Секулов, в съвсем всяка имитация откривах прашинка от своя живот.  В този моноспектакъл ще видите същинския Красимир Ранков ”, описа артистът и добави: „ Казах, че съм по-особен дъртак и в този момент е време да го покажа ”, добави той.  За избора на режисьор в лицето на брат му Веселин Ранков той се аргументира: „ Едва ли има човек, който ме познава по-добре. Той може да бъде оптимално сериозен и прям. Не си спестяваме нищо ”.

„ Трудно е да се работи с толкоз огромен и саморасъл артист като Красимир Ранков.  Моята единствена задача в процеса на работа бе да не преча на тази изповед. Учудвам се на смелостта на един артист, който се разголва в такава степен пред публиката. Няма различен, който да може да изиграе този облик ”, сподели и Веселин Ранков.

Драматизацията само че текста на Хемингуей е на Александър Секулов, постановчик е самият Красимир Ранков, а режисьор е брат му Веселин Ранков. Премиерата на спектакъла на пловдивския спектакъл ще е на 11 септември в Камерната зала на Драмата, в границите на програмата на „ Сцена на кръстопът ”.

26-ото издание на „ Сцена на кръстопът ” е под мотото „ Театъра Мъдростта ” и се осъществя с поддръжката на Община Пловдив, Министерството на културата и спонсорското семейство –главният спонсор „ Роза Импекс ” и спонсорите „ КЦМ 2000 груп ”, МАИ Груп Холдинг, Атаро Клима и Ондулин.  Домакин е Драматичен театър-Пловдив.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР