Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ

...
Откритото заседание за утвърждаване на новата цена на природния газ
Коментари Харесай

КЕВР: Цените на тока и топлинната енергия ще се запазят поне до 1 януари догодина

Откритото съвещание за одобряване на новата цена на природния газ ще се организира от 9 август, само че не по-късно от 12 август, КЕВР ще се произнесе с решение на предлагането на " Булгаргаз " за увеличение на цената с 60%. Това разгласи ръководителят на КЕВР Иван Иванов на брифинг.

Към момента не може да се промени тази цена значително, посочи той и разясни, че ще бъдат направени инспекции на всички документи на заявката на " Булгаргаз ". Нашите пълномощия са в две насоки - да проверим дали заявката в сходство с дълготраен контракт, в тази ситуация само с Азербейджан, както и дали е спазено нормативната уредба и законодателство, изясни шефът на регулатора.

Изключително тежката обстановка с цените на природния газ задейства КЕВР да потърси нормативни промени, които на първо място да подсигуряват, че публичният снабдител " Булгаргаз " на правилото на минимални разноски за доставки на природния газ ще обезпечи тези количества за контролирания пазар. Регулираният пазар съдържа два сегмента - газоразпределителните сдружения и топлофикациите, които имат лиценз на топлинна сила, обясни още Иванов.

Днес управлението на КЕВР ще направи среща със служебния министър на енергетиката, с цел да се потърсят следващи дейности, с цел да се търсят решения за облекчение на потребителите на природен газ. Особено значимо е да се вкара оптимално бързо употребата на интерконектора Комотини - Стара Загора, защото това ще докара до понижаване на цената на природния газ - първото от много месеци насам, предвижда Иванов.

Той разгласи, че няма информация за обновяване на диалозите с " Газпром ".

На 1 юли влязоха в действие както на електрическата, по този начин и на топлинната сила, като тези цени ще се запазят най-малко до 1 януари идната година, увери Иванов.

Той прикани да се създадат дълготрайни контракти за доставки на природен газ, които ще доведат до успокоение на битовите и небитовите консуматори.

" В този месец има сегмент полутечен природен газ - цената е несъмнено по-висока от тази на дълготрайните контракти на природен газ. Щях да съм доста признателен, в случай че това, което сподели госпожа Лена Бориславова можеше да се сбъдне - само че не може. Няма страна, която да може да си доставя газ по този метод на 3-4 пъти по-евтини цени ", уточни още ръководителят на КЕВР.

Освен това Иван Иванов предвижда, че няма да се върви към обновяване на доставките на " Газпром ". " След 2 години енергийната карта на Европа ще е коренна друга. Тази зима ще е сложна за цяла Европа - и за бизнеса, и за потребителите, само че бъдете сигурни, че ще се стигне до тази цел ", предвижда шефът на КЕВР.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР