Открито е огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект

...
Открито е огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект
Коментари Харесай

Откриха огнище на птичи грип в обект със 154 000 кокошки в Асеновград

Открито е огнище на Инфлуенца А (грип) в животновъден обект за развъждане на 154 хиляди кокошки носачки в гр. Асеновград. Причина за изпращане на пробите за проучване е следената нараснала смъртност от записания ветеринарен доктор в обектите.

Това оповестяват от Министерство на земеделието и храните (МЗХ) по информация на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ).

Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова защитна зона. В нея попадат следните населени места в област Пловдив: общ. Асеновград - Асеновград и Боянци; общ. Садово - Моминско.

В 10-километровата следена зона влизат: общ. Родопи - Крумово, Ягодово; общ. Садово - Садово, Болярци, Катуница, Караджово, Кочево; общ. Куклен - Куклен, Руен; общ. Асеновград - Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково.

Предвиждат се дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици

в обекта, за ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване.

Извършва се също епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.

БАБХ припомня, че 

птичето месо и продуктите, добити в обект, в който е открито огнище на грип по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.

Допълнително, скорошните огнища на Инфлуенца А се следят най-вече в южните елементи на страната, като доказани случаи има в областите Хасково, Димитровград и Пазарджик.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР