Откритите преди два дена в Плевен 9000 тона вносен боклук

...
Откритите преди два дена в Плевен 9000 тона вносен боклук
Коментари Харесай

9000 тона вносен боклук в Плевен са пристигнали по море, Италия ще каже дали е замесена мафията

Откритите преди два дни в Плевен 9000 тона " вносен " отпадък са пристигнали в България по море, а не с влакови композиции. Все още не е ясно дали те имат връзка с интервенцията в Италия при която бяха арестувани членове на мафията, които се занимават с този тип активност. Това заяви в Плевен основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов, който дойде в града, с цел да координира дейностите на полицията по формираното от прокуратурата досъдебно произвеждане по случая.
" Изпратили сме публично питане до италианските управляващи по каналите за интернационално оперативно полицейско съдействие дали този отпадък има отношение към следствието на мафията. Към този миг нямаме още формален отговор. Като го получим, ще го предоставим на прокуратурата ", разясни Ивайло Иванов.
" Преди два дни образувахме досъдебното произвеждане. То се води в Районна прокуратура. В навечерието на Нова година беше получен сигнал за депонирани боклуци на територията на Плевен. Полицията е направила незабавна инспекция за това дали този боклук е получен и дали се съхранява по открития от закона ред.
В двата дни, в които тече следствието сме направили всички нужни неотложни дейности. Те са свързани предвид на местопрестъпление, с разпит на лицата, които имат отношение към вноса и съхранението на отпадък, с изземване на нужната документи от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Плевен. Утре следва да бъде изработен разбор на събраните доказателства и обмисляне на следващи дейности ", сподели окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.  
Тя добави, че процесуалните дейности са свързани с " Феникс " ЕООД (фирмата с противозаконното бунище, което възпламени Автомагистрала " Струма ", б.р.; Лицензът ѝ за работа трябваше да бъде отнет), както и с други компании, представлявани от нейния притежател. Към момента имало задоволително учредения да се счита, че са нарушени условията по съхранението и преработката на отпадъците. Нямало обаче никакви данни, още по-малко доказателства, че има заплаха за популацията.
" Имаме съображение да считаме, че някои длъжностни лица не са изпълнили отговорностите си, свързани с контролните функционалности на Регионалната ревизия за запазване на околната среда и водите. Към този миг това са единствено догатки ", сподели още прокурор Савова.
Към момента е изработен оглед на една площадка за предпазване на отпадъците, само че е допустимо да бъдат открити и други площадки. Ще се ревизира и характерът на отпадъците – дали измежду тях има и рискови.
" Тези, които ние огледахме към този момент, не са рискови за здравето на хората – пластмаса, хартия, дърво и метал. Взети са проби за проучване. Предприети са всички нужни ограничения да не се допусне импорт на други боклуци от същото лице, до момента в който не изясним дали то има нужния потенциал за преправка и за предпазване. В периода на разрешението, което е получил, той е трябвало да преработи боклука и да го осъществя по някакъв метод, а очевидно не е по този начин.
Обектът е запечатан и се охранява от полицията. На него няма ток, няма вода, няма работещи машини за преправка на отпадъците. Отпадъкът просто е депониран. Фирмата е получила пари от италианския снабдител по банков път за преработката. В случай, че се убедим че тя няма потенциал да преработи към този момент импортирания отпадък, ще би трябвало да се подхващат ограничения от съответните държавни органи и да се реши какво да се прави с този отпадък ", счита прокурор Савова.
" Всички Граничен контролно-пропусквателен пункт в страната са известени какви документи би трябвало да съдържат контейнерите с боклуци. На служителите на реда в страната е пуснато разпоредително писмо при инспекция по пътищата в страната при най-малкото подозрение да бъдат извиквани способените експерти от Регионална инспекция за опазване на околната среда ", добави Ивайло Иванов.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР